Duitse Waddeneilanden

Thuis dichtbij onze oosterburen

eilanden
0

Vakantie Duitse Waddeneilanden

Zin om even flink uit te waaien aan zee maar doe je dat het liefst wel in het buitenland? Wat dacht je van de Duitse Waddeneilanden, een unieke vakantiebestemming waar je tot rust kunt komen, uit kunt waaien en bovenal: optimaal kunt genieten. Duitsland beschikt namelijk over 24 Waddeneilanden waarvan er veertien bewoond zijn. Hoewel de Waddeneilanden in Nederland geliefder zijn bij onze oosterburen dan de Duitse Waddeneilanden bij ons zijn deze eilanden meer dan het bezoek waard. Pak je bucketlist er dus maar bij.

Dit zijn de Duitse eilanden

Duitsland telt 40 Waddeneilanden, die zijn opgedeeld in 3 ‘eilandengroepen’, te weten: de Oost Friese Waddeneilanden, Waddeneilanden in de Helgolander Bucht en de Noord-Friese Waddeneilanden. Van de totaal 40 Duitse eilanden is slechts de helft bewoond.

Oost-Friese Waddeneilanden

Waddeneilanden in de Helgolander Bucht

Noord-Friese Waddeneilanden

Wadden vakantie

Ontdek Duitsland

Bezoek de Duitse Waddeneilanden

Prachtige natuur op de Duitse Waddeneilanden

Net als op de eilanden in Nederland staan de Waddeneilanden in Duitsland in het teken van de natuur. De veertien bewoonde eilanden staan bol van het groen waar je als natuurliefhebber, rustzoeker en algemene vakantieganger heel blij van gaat worden. Wat zo leuk is aan een vakantie op de Duitse Waddeneilanden is dat de kans klein is dat je veel andere Nederlanders tegenkomt. De eilanden lijken namelijk nog niet helemaal écht ontdekt te zijn door ons volk wat ervoor zorgt dat je echt het gevoel hebt dat je er even uit bent.

Waar het ene eiland net iets mondainer, iets groener of iets mooier is dan het andere eiland zul je je op geen enkele plek vervelen. Grote kans dat de natuur op de Duitse Waddeneilanden je bekend voorkomt, wanneer je al eens op Texel, Terschelling of een van de andere Nederlandse eilanden bent geweest. De Duitse eilanden horen namelijk ook bij hetzelfde Waddengebied; de Waddenzee strekt zich uit over maar liefst 500 kilometer langs de Nederlandse, Duitse en zelfs de Deense kust!

Verschillende eilanden met ieder hun eigen charme

Ben je van plan de Duitse Waddeneilanden te bezoeken dan moet je weten waar je moet zijn. Van de 24 eilanden zijn er veertien bewoond. Dat zijn de eilanden Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog, Wangerooge, Neuwerk, Pellworm, Nordstrand, Halligen, Amrum, Föhr en Sylt. De andere eilanden met de namen Lütje Hörn, Kachelotplate, Memmert, Minsener-Oldoog, Alte Mellum, Grosser Knechtsand, Nigehörn, Scharhörn, Trischen en Halligen zijn niet bewoond hoewel sommigen wel bezocht kunnen worden voor bijvoorbeeld een dagtripje.

Voordat je een tripje naar een van de Duitse Waddeneilanden bezoekt, is het fijn om te weten wat je een beetje kunt verwachten. Het eiland Sylt is bijvoorbeeld behoorlijk mondaine en wordt vaak bezocht door bekende Duitse sterren. Daar kun je veel luxe restaurants en hotels en zelfs een casino verwachten. Kies je liever voor rust en stilte? Dan is het eiland Juist de perfecte keuze; dit eiland is namelijk helemaal autovrij. Wil je liever genoeg te doen hebben dan is een vakantie naar Nordeney een goed idee. En kies je het liefst voor een plek om te surfen? Plan dan een vakantie op Wangerooge.

Vakantie Duitse Waddeneilanden

In verlengde lijn van onze eigen Waddeneilanden gaan de Duitse Waddeneilanden verder. Aangezien Duitsland flink wat eilanden heeft zijn deze opgedeeld in groeperingen. Zo heb je vanuit onze richting  eerst de Oost-Friese Waddeneilanden en in de knik richting het noorden de Noord-Friese Waddeneilanden. Maar ook buiten Duitsland gaan de eilanden nog verder, wat dacht je van de Deense Waddeneilanden?

De Oost-Friese Waddeneilanden

In vloeiende lijn vormen zich de eilanden met redelijk gelijke afstand van het vasteland van Oost-Friesland. De eilanden en de juiste volgorde (van rechts naar links) zijn: Wangerooge, Spiekeroog, Langeoog, Baltrum, Norderney, Juist en Borkum. Om de namen en volgorde van deze eilanden te onthouden is er een ezelsbruggetje, die luidt: ‘Welcher Seemann Liegt Bei Nanny Im Bett.’
Net zoals het geheugensteuntje voor onze eigen eilanden met TV-TAS.
De zeven Oost-Friese eilanden wonnen in 2008 een Duitse toeristenprijs.

En terecht, want de eilanden zijn absoluut pareltjes met hun oude dorpsstraatjes, indrukwekkende boulevards, klassieke vuurtorens en prachtige stranden. Ook zijn de eilandbewoners zeer vriendelijk en gastvrij.

De Noord-Friese Waddeneilanden

Bijna een derde van alle 61 Waddeneilanden begeven zich, 19 eilanden om precies te zijn, in deze reeks. De variatie in geologische structuren is hier enorm hoog.

De eilanden Sylt, Amrum en Föhr hebben gouden kleurige stranden, mooie duinlandschappen en middeleeuwse kerken in schilderachtige dorpjes. Niet zo gek ook dat deze eilanden magnetisch aantrekkingskracht hebben op het toerisme.

De eilanden Nordstrand en Pellworm zijn daarentegen polderachtig en zijn voorzien van vele korenvelden en knusse vissershaventjes.