Vakantie Terschelling

Terschelling combineert natuur met cultuur.

Welkom op

Terschelling

Grote verscheidenheid aan dorpen, de mooiste stranden van Nederland, altijd veel te doen en zien en tijdens de zomermaanden, veel levendige cultuur. Het gezelligste Waddeneiland van Nederland. Ongeacht het seizoen biedt het eiland altijd genoeg te doen. Met veel verschillende dorpen, strandtenten en terrassen is het een warm en gezellig eiland.

Wat maakt Terschelling uniek en onderscheidend van de andere Waddeneilanden?

Het eerste Dark Sky Park van Nederland tref je hier aan! En wat dacht je van de heerlijke cranberries die op Terschelling te vinden zijn?! Wat je nog meer kan vinden op Terschelling zijn de vele bunkers die over het eiland verspreid liggen.

Inspiratie & tips?

Weekendje weg naar Terschelling

Overtocht naar Terschelling

Terschelling, snel op weg

Dorpen & steden

Populaire plaatsen
op Terschelling

Een eiland zonder dorp of stad is niet compleet. Dit zijn de plaatsen die je gezien moet hebben.

Ontdek Terschelling

Vakantie op Terschelling

Wanneer je na een heerlijke boottocht vanaf Harlingen op Terschelling aankomt valt alle stress en alle last letterlijk van je schouders af. Alsof de stevige eilandwind het in een ruk met zich meeneemt, ergens hoog de lucht in om niet meer terug te keren. Het bruisende en sfeervolle Waddeneiland Terschelling is een waar vakantieoord voor iedereen die er even lekker tussen uit wilt en flink wilt ontspannen.

Of je nu gek bent op een vakantie waar veel natuur te vinden is, een verblijf vlakbij de leukste cafeetjes, een vakantie vol met cultuur of een actief verblijf: Terschelling heeft het allemaal. Het uitgestrekte eiland heeft namelijk zowel een bijzonder mooie natuur als gezellige dorpjes waar je uren kunt genieten van lekker eten en drinken. Heb je zin om er even tussen uit te gaan? Kom dan uitwaaien op het prachtige Terschelling!

Beste reistijd

In de zomer kan het aardig druk worden op Terschelling: het eiland is dan voor zowel jongeren als ouderen enorm in trek. Er zijn een aantal feestcampings te vinden in het ‘binnenland’ van Terschelling. Wanneer je in dit hoogseizoen op vakantie wilt gaan naar het eiland maar geen zin hebt in de drukte van de feestende jongeren is het dus aan te raden om een vakantiehuis te huren langs de kust. In de duinen (zoals bij het mooie Midsland) zijn een aantal prachtige vakantiewoningen en bungalows te huren waar je óók in het hoogseizoen kunt genieten van je verdiende rust. Terschelling is tevens een hele fijne bestemming om te bezoeken in de andere seizoenen. In de herfst kun je er heerlijk uitwaaien, uren wandelen en opwarmen in een van de vele gezellige café’s. Houd er in het naseizoen wel rekening mee dat niet alle winkels en horecagelegenheden geopend zijn. Natuurlijk is er nog steeds genoeg te doen en te zien voor de vakantieganger. Dit rustige element kan juist voor veel mensen dé reden zijn om in het naseizoen naar het eiland te trekken.

Te zien op Terschelling

Terschelling is een fraai eiland waar van alles te ontdekken valt. Wanneer je met de boot in de haven van West-Terschelling aankomt is de vuurtoren De Brandaris het eerste gebouw wat opvalt. De Brandaris een een indrukwekkend bouwwerk om te zien. Wist je dat deze vuurtoren de oudste vuurtoren van heel Nederland is? Tot ver in de jaren 80 konden bezoekers de Brandaris beklimmen. Vandaag de dag kan dat helaas niet meer, omdat de vuurtorenwachter van de vuurtoren een groot deel van de Noord-Nederlandse kust vanaf de Brandaris in de gaten moet houden en dus vooral niet moet worden afgeleid van zijn werk. Je kunt er nog wel trouwen als je wilt: op de eerste verdieping is een speciale trouwkamer gemaakt. Wil je toch genieten van een prachtig uitzicht vanaf een hoog punt? Loop dan een stukje verder richting de Kaapsduin, het hoogste punt van het hele eiland! Vanaf dit groene stuk duin kijk je zowel uit over de Waddenzee als over de Noordzee en over een groot stuk van het eiland. Vergeet dus vooral je camera niet mee te nemen. Op het hoogste punt staat een oud zendhuisje dat gebruikt werd in de Tweede Wereldoorlog, waar vandaag de dag een aantal geiten omheen grazen. Trek in meer natuur? Fiets of rij met de auto richting het bovenste puntje van Terschelling, waar natuurgebied De Boschplaat gevestigd is. De Boschplaat is een uitgestrekt strand- en duingebied waar tientallen vogels broeden. Het stiltegebied bevat nog pure natuur (en dus geen voorzieningen!) waar je letterlijk uren kunt rond dwalen en dromen.

Te doen op het eiland

Naast het feit dat er van alles te zien is op Terschelling is er natuurlijk ook genoeg te doen. Zo kun je in het plaatsje Formerum terecht bij een heuse cranberryboerderij. Het eiland staat bekend om deze lekkere bes, die in vroegere tijden waarschijnlijk door een ontdekkingsreiziger is meegenomen naar Terschelling. Het is sowieso aan te raden om tijdens je verblijf een lekkernij met cranberry te proeven. In de vele restaurants, strandtenten en koffiezaakjes zijn onder andere cranberry cheesecake en cranberry compote te proberen. In Formerum is ook het Wrakmuseum De Boerderij gevestigd, waar eigenaar Hille van Dieren reeds sinds 1975 diverse stukken van scheepswrakken verzamelt. Je vindt er rariteiten vanaf de 17e eeuw tot aan nu. Erg leuk om eens te bekijken! Je kunt Terschelling tevens van een andere kant bekijken door met een van de boten in de havens mee te gaan op robbentocht. Kom zeehonden bekijken vanaf de boot en ontdek het eiland vanuit de zee. Bedrijf De Riepel neemt je bijvoorbeeld mee naar de allermooiste plekjes van de Waddenzee. Bevalt dit wel? Misschien is wadlopen dan ook wel wat voor jou. Op het eiland zijn zes bedrijven gevestigd die je graag meenemen op een avontuurlijke wadlooptocht. Sluit de dag af met een lekker speciaalbiertje van het eiland in een van de sfeervolle strandtenten. Met een beetje geluk heb je een prachtige zonsondergang om de dag helemaal perfect te maken!

Verblijf op Terschelling

Terschelling kent een aantal dorpjes waar veel te doen is en waar veel hotels, appartementen en vakantiewoningen te vinden zijn. Neem bijvoorbeeld West-Terschelling: hier vind je de meeste accommodaties. Vanaf West-Terschelling ben je binnen no time midden in de natuur, maar kun je ook genieten van alle gezelligheid dat het eiland te bieden heeft. Wandel vanaf je vakantiehuis Terschelling in de avond langs de boulevard van de haven en kom een lekker hapje eten in een van de restaurants in West-Terschelling. Wil je liever wat meer in de natuur zitten op het eiland? Huur dan een huisje rondom Formerum of Midsland, waarbij je snel op het strand kunt staan wanneer je dat wilt. Op het eiland zijn zowel een aantal vakantieparken te vinden die huisjes verhuren als particulieren die hun vakantiewoningen beschikbaar stellen wanneer zij er niet zijn. Kies voor de woning die bij jou past om je vakantie op Terschelling optimaal te laten verlopen. Sta jij binnenkort met je schoenen in het slik tijdens een wadlooptocht of bekijk je Terschelling vanaf een boot? Tot gauw op dit bijzondere eiland!