Vakantie Schiermonnikoog

Autoluw en in het teken van de natuur

Genieten op landelijk Schiermonnikoog

Het dun bevolkte Waddeneiland van Nederland staat garant voor rust, ruimte en oneindig veel natuur. Rust- en natuurliefhebbers zijn hier volkomen thuis. De meeste mensen gaan met vakantie naar Schiermonnikoog vanwege de autoluwheid, rust en de natuur. Het is dan ook niet zo gek dat het eiland is uitgeroepen tot een Nationaal Park.

Schiermonnikoog, snel op de boot

Wat maakt Schiermonnikoog uniek en onderscheidend van de andere Waddeneilanden?

Het heeft het breedste strand van Nederland (op zijn breedst maar liefst 1 kilometer), Schiermonnikoog is ook de donkerste plek van Nederland en het is een Nationaal Park.

Nationaal park

Geniet van de prachtige bloemen in de duinen, laat de wind door je haar waaien, luister naar de vogels op de kwelder, proef de zilte smaak van zeekraal en adem de geur in van de modder op het wad in Nationaal Park Schiermonnikoog.

Enorm breed strand

Het strand van Schiermonnikoog kent een lange periode van vooral aanzanding. Daarom heeft het ook het breedste strand van alle Waddeneilanden. Aan de westkant was het in 2016 wel 1000-2500 meter breed. 

Welke vakantie kies jij?

1-4 personen
2 personen

Dorpen & steden Schiermonnikoog

Het dorp van Schiermonnikoog

Het dorp Schiermonnikoog, gelegen op het gelijknamige Waddeneiland, is een charmant en idyllisch dorp dat een unieke aantrekkingskracht uitoefent op zowel bezoekers als bewoners. Als het enige dorp op het eiland, omringd door ongerepte natuur en uitgestrekte duinen, heeft het een speciale plek in het hart van degenen die de rust en sereniteit van het eiland willen ervaren.

Met slechts enkele honderden inwoners ademt het dorp een gevoel van gemeenschap en gezelligheid uit. Hier heerst een warme en gastvrije sfeer, waar iedereen elkaar lijkt te kennen en begroet met een vriendelijke glimlach. De traditionele architectuur van de huizen en gebouwen draagt bij aan de charme van het dorp en neemt bezoekers mee terug in de tijd.

Het centrum van het dorp, met zijn smalle straatjes en pittoreske huisjes, is ideaal om te wandelen en te genieten van de lokale sfeer. Je vindt hier gezellige boetieks, ambachtelijke winkels en restaurants die verse vis en lokale lekkernijen serveren. Het dorpsplein fungeert als een ontmoetingsplaats voor bewoners en toeristen, waar verhalen worden uitgewisseld en vriendschappen worden gesmeed.

Vakantie Schiermonnikoog

Vakantie op Schiermonnikoog

Hoewel alle Waddeneilanden stuk voor stuk prachtige eilanden zijn, is het kleinere Schiermonnikoog wel een hele bijzondere plek. Of het de groene natuur is, de uitgestrekte stranden, de sfeervolle dorpen, de mensen… of de combinatie van al deze factoren: Schiermonnikoog laat je niet meer los wanneer je er eenmaal bent geweest. Het is een eiland wat qua natuurschoon ook zo bij een van de meer noordelijke landen had kunnen horen.

Met haar prachtige dennenbossen en magische uitzichten waan je je soms heel even op een totaal andere plek dan Nederland. Wat een fijne gedachte is het dat Schiermonnikoog dan eigenlijk binnen no time te bereiken is! Je pakt de boot vanaf Lauwersoog op het vasteland en de reis naar een sprookjesachtig gebied kan beginnen. Wedden dat je verliefd wordt op het eiland wanneer je er even hebt rondgelopen?

Beste reistijd Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is over het algemeen een rustiger eiland dan bijvoorbeeld het bruisende Texel of Terschelling. Er is namelijk vooral voor rustzoekers en natuurliefhebbers veel te ondernemen en te zien. In de zomer is het het hoogseizoen en is het het drukst op het eiland. In deze tijd heb je ook de meeste kans op zon en warm weer. Omdat het eiland onder zeeklimaat valt is er vaak een fikse wind te vinden waardoor het er over het algemeen frisser is dan op het vasteland van Nederland. In de zomer is dit juist verfrissend maar in herfst of de winter moet er wel rekening mee worden gehouden wat betreft kleding dat mee moet worden genomen. Wanneer je echt voor rust en ontspanning komt is de lente en de herfst een hele fijne tijd: je hebt dan nog steeds kans op warmte en zon én je kunt genieten van een rustig eiland met prachtige natuur. Ook zijn de meeste verblijfplekken zoals hotels en vakantiewoningen een stuk goedkoper in het naseizoen. Des te meer reden om in deze tijd een vakantie te boeken naar dit heerlijke eiland.

Te zien op het eiland

Schiermonnikoog is een prachtige Waddeneiland waar van alles te zien valt. Zo kun je er uren wandelen en fietsen door de groene natuur, de dichtbegroeide bossen, het fraaie duingebied en de gezellige dorpen. Fiets of wandel naar de vuurtoren, een mooi bouwwerk dat een absolute eyecatcher is in je foto’s. De vuurtoren is helaas niet open voor bezichtiging, maar is vanaf de buitenkant alsnog een plaatje om te bekijken. Er zijn tevens een aantal interessante musea op het eiland te vinden. Bezoek bijvoorbeeld het Bunkermuseum Schlei in het midden van het eiland. Ieder jaar zijn er diverse exposities te bekijken in de oude bunkers van het eiland. Een ander leuk museum is het Schelpenmuseum in het dorp zelf waar je kennis kunt maken met de leefwereld van schelpen en weekdieren. Wist je dat weekdieren na insecten de grootste diergroep ter wereld zijn? De Walviskaak in het dorpscentrum van het eiland is tevens het bezoeken waard. Deze indrukwekkende onderkaak is van een blauwe vinvis die in 1950 in de Zuidelijke IJszee geschoten is. De kaak herinnert het eiland aan de walvisvaart met het schip de Willem Barends waar enkele eilanders na de oorlog werkzaam waren. Vergeet je fototoestel niet om dit interessante ‘monument’ vast te leggen. In de buurt van de Walviskaak zitten een aantal hele gezellige kroegjes en restaurants waar je even kunt pauzeren met een kop koffie, een biertje of wat fris. Voor wat meer natuur moet je richting een ander deel van het eiland. Ten zuidwesten van het dorp Schiermonnikoog vind je de vogelkijkhut in de Westerplas, een natuurrijke plek waar je kunt genieten van de vele vogels en de prachtige natuur van het eiland. Vanuit de vogelkijkhut kun je diverse watervogels spotten die door het zoete water veel te zien zijn in de Westerplas.

Te doen op Schiermonnikoog

Het eiland is uitermate geschikt voor een mooie fietstocht. Er zijn verschillende bedrijven die fietsen verhuren maar je kunt er ook voor kiezen om je eigen fiets mee te nemen. De fietsroutes van het eiland zijn overigens alleen beschikbaar op papier, omdat het Nationaal Park Schiermonnikoog de natuur zoveel mogelijk de natuur wil laten zijn zonder dat er allemaal bordjes en paaltjes geplaatst worden. Na een heerlijke fietstocht kun je terecht bij een van de vele sfeervolle terrassen om te genieten van een kopje koffie in de zon. Wil je Schiermonnikoog van een andere kant bekijken? Ga dan mee op excursie wadlopen of jutten. Ga samen met een van de eilanders op pad om te kijken wat er allemaal aanspoelt op het Wad. Wie weet vind je nog wel iets waardevols! De gids verklaart de vondsten graag en achteraf is er nog de mogelijkheid om samen een jutterbittertje of een ander drankje te drinken. Iets verder de zee in kan ook met een van de boottochten die de bedrijven op het eiland aanbieden. Zo kun je vanaf Schiermonnikoog eilandhoppen naar Ameland, maar kun je ook kiezen voor een dagtochtje of een zeehondentocht. Zo neemt M.S. Boschwad haar bezoekers mee naar een zandbank waar je zelf van de boot af kan stappen om de zandbank van dichterbij te bekijken. Misschien spotten jullie daar wel wat zonnende zeehonden!

Overnachten op het eiland

Schiermonnikoog is het perfecte eiland om een dagje te bezoeken vanaf Lauwersoog, maar het is natuurlijk nóg leuker om te blijven slapen zodat je het optimale eilandgevoel kunt beleven. Het eiland kent een aantal hotels, een camping en tientallen vakantiehuizen. Het is aan te raden om een eigen vakantiewoning, bungalow of villa Schiermonnikoog te huren zodat je helemaal tot rust kunt komen zonder daarbij last te hebben van andere gasten. Wat is er fijner dan wakker worden op een plek met een eigen tuintje waar je in alle rust je lekkere kop koffie kunt opdrinken in de zon met een krantje? Daarnaast ben je niet gebonden aan vaste tijden omtrent ontbijt en diner en kun je op eigen houtje het prachtige eiland ontdekken. Zien we jou binnenkort óók verliefd worden op Schiermonnikoog? Tot snel op dit prachtige stuk Nederland!