Nederlandse Waddeneilanden

Dichtbij en toch verweg

Om er echt even tussenuit te gaan hoef je niet naar het buitenland te vertrekken. Pak een boot naar een van de Nederlandse Waddeneilanden om lekker uit te waaien, tot rust te komen en even samen te zijn. Een vakantie op de Waddeneilanden is geschikt voor iedereen. Wanneer pak jij je koffers in om naar Texel, Vlieland, Terschelling, Schiermonnikoog of Ameland te vertrekken?

Dit zijn de Nederlandse eilanden

Nederland kent maar liefst 15 Waddeneilanden, 5 daarvan zijn bewoonbaar en perfect voor jouw volgende vakantie of weekendje weg.

Waddeneilanden buiten Nederland

Krijg je geen genoeg van de Waddeneilanden? Dan zijn de Duitse- en Deens Waddeneilanden misschien ook iets voor jou?

Keuze hulp nodig?

Wat is jouw favoriete eiland? We helpen je graag opweg.

Ben je niet zo bekend met de Waddeneilanden dan zijn 5 te bezoeken eilanden misschien lastig om een keuze uit te maken.

Wil je naar een eiland waar het relatief rustiger dan zijn de twee autoloze eilanden Vlieland en Schiermonnikoog misschien iets voor jou. Vanaf het vasteland mag de auto niet mee naar het eiland en dat zorgt voor veel meer rust en minder geluid op het eiland.

Eilanden met de nodige dorpjes en horecavoorzieningen zijn absoluut Texel en Terschelling. Ameland heeft ook de nodige mogelijkheden maar blijft achter op de twee andere eilanden.

Wil je naar een eiland waar veel ruimte is voor de natuur dan zijn de twee autoloze eilanden Vlieland en Schiermonnikoog misschien iets voor jou. Deze twee eilanden hebben beiden maar 1 plaats en meer dan 88% van het eiland is niet bebouwd en enkel natuur.

Jongeren die houden van stappen zullen het meest aan hun trekken komen op Texel en Terschelling. Hier zijn genoeg dorpen met kroegen en zelfs discotheken.

Op alle vijf de eilanden zijn de honden welkom. Maar op Vlieland doen ze daar een schepje bovenop met een Hondenhotel. Verwen jezelf en je hond met een welverdiende vakantie.

Wadden vakantie

Ontdek Nederland

Bezoek de Nederlandse Waddeneilanden

Uitwaaien op de Waddeneilanden

Naar ieder Waddeneiland gaan iedere dag meerdere veerboten en sneldiensten om toeristen en eilandbewoners naar het eiland en naar het vasteland te brengen. Het vakantiegevoel begint al wanneer je één voet op de boot zet. Je voelt de wind door je haren waaien en voordat je het weet zit je midden op de Waddenzee. Met een beetje geluk spot je onderweg zeehonden die lekker liggen te zonnen op de zandbanken die hier bij eb verschijnen. Een goed begin van je vakantie op de Waddeneilanden!

Over uitwaaien gesproken: de wind is op de Waddeneilanden vaak net wat meer aanwezig dan op het vasteland. Dat zorgt ervoor dat je hier echt even je zorgen achter je kunt laten – ze waaien bijna letterlijk weg. Tel daarbij op dat ieder Waddeneiland totaal anders én uniek is en je hebt voldoende redenen om elk eiland een keer (of vaker) in je leven te bezoeken. Maak op Texel kennis met de vele schapen, geniet van het uitzicht vanaf de bekende Vuurboetsduin op Vlieland, proef de lekkerste streekproducten met cranberry op Terschelling, fiets van dorp naar dorp op Ameland en maak kennis met de knusse sfeer op het kleine Schiermonnikoog.

Wat te doen tijdens een vakantie op de Nederlandse Waddeneilanden?

Wanneer je eenmaal op een van de Waddeneilanden bent geweest, weet je als geen ander hoe bijzonder dit stukje Nederland is. Misschien betrap je jezelf er wel eens op dat je het gevoel hebt dat je in het buitenland bent! Een vakantie op de Waddeneilanden is dan ook allesbehalve saai te noemen. Avonturiers en outdoorliefhebbers halen er bijvoorbeeld hun hart op, evenals liefhebbers van flora en fauna. Op ieder Waddeneiland is van alles te doen in de buitenlucht. Je zit overal in de buurt van de natuur.

Wil je tijdens je vakantie op de Waddeneilanden liever relaxen en als herboren weer naar huis gaan? Ook dat is mogelijk. Boek bijvoorbeeld een hotel of vakantiehuis op de Waddeneilanden met wellnessfaciliteiten, maak een frisse duik in de zee en doe alles op je eigen tempo. Tot slot zijn de Waddeneilanden voor gezinnen met kinderen óók de ideale bestemming voor een weekend of (mid)weekje weg. Naar welk Waddeneiland je ook gaat; het is overal genieten.

Een lijn aan eilanden

In een vloeiende lijn liggen ze uitgestrekt boven de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. De eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn de Nederlandse Waddeneilanden, het zijn onze oogappeltjes waar we graag naartoe gaan. Of het nu zomer of winter is, het hele jaar door ontvangen de eilanden toeristen. De eeuwige strijd tegen het water heeft de eilanden gevormd zoals we ze nu kennen. Een enorme aantrekkingskracht van indrukwekkende natuur en strand.

Eenmaal vertrokken van het vasteland richting een van de eilanden geeft je binnen enkele minuten een gevoel van rust en vrijheid. Alles wat op het vasteland gebeurd aan dagelijkse dingen en werk laat je volledig los en wordt snel verruild voor een aangenaam vakantiegevoel.
De zilte zeelucht en de wind die je voelt op je gezicht wanneer je wandelt op de stranden geeft je het gevoel van pure onthaasting. Zeker wanneer je na de wandeling of fietstocht aankomt bij je huisje of bij een gezellig tentje in een van de dorpjes en afzakt met een sterk drankje.
Een weekje op een van de Waddeneilanden staat garant voor rust, plezier, genot en uitwaaien.

Naast de bewoonde eilanden, hierboven al vermeld, zijn er ook nog een altijd niet bewoonde en minder bekende eilanden. Deze eilanden zijn velen malen kleiner en dienen vooral als rustgebied voor vogels en zeehonden. Dit zijn ze: Razende Bol, Richel, Griend, Engelsmanplaat, ’t Rif, Balg, Simonszand, Rottumerplaat, Rottumeroog en Zuiderduintjes.