Vakantie Ameland

Een echt vakantie eiland waar het typische eilandgevoel, goed bewaard is gebleven.

Welkom op

Ameland

Vakantie op Ameland staat voor plezier. Naast vele sportieve activiteiten ook ruimte voor gezelligheid in een van de vier stadskernen of natuurlijk in je eigen verblijf op het eiland. Op Ameland is genoeg te doen. Het heeft mooie stranden die je vanuit de vuurtoren moet zien. Klim je mee omhoog? Of wat dacht je van de activiteiten als kitebuggiën, kitesurfen en mountainbiken door de bossen.

Wat maakt Ameland uniek en onderscheidend van de andere Waddeneilanden?

Natuurlijk het het icoon wat je van verre al kan zien; de rood-witte vuurtoren en wat dacht je van de verrukkelijke streekproducten van het eiland. En natuurlijk de Amelander Paardenreddingboot!

Inspiratie & tips?

Weekendje weg naar Ameland

Overtocht naar Ameland

Ameland, snel op weg

Dorpen & steden

Populaire plaatsen
op Ameland

Een eiland zonder dorp of stad is niet compleet. Dit zijn de plaatsen die je gezien moet hebben.

Ontdek Ameland

Vakantie op Ameland

Met je schoenen in de modder van het Wad: even lekker vies worden zoals je vroeger ook wel eens deed. Ameland is hét eiland in de Waddenzee waar je perfect kunt wadlopen. Ieder jaar komen er honderden wadlopers richting het eiland om daar te genieten van een welverdiend speciaalbiertje van het eiland en een lekker hapje. Ook wanneer je niet van wadlopen houdt is Ameland een heerlijke vakantiebestemming voor een paar dagen of een week. Zo kun je er bijvoorbeeld ook heerlijk fietsen: er zijn een aantal prachtige routes te fietsen waarbij je zowel de natuur van het eiland ontdekt als de bruisende dorpjes zoals Nes en Ballum.

Ben je op zoek naar een fraaie vakantiebestemming? Wie weet is Ameland dan wel wat voor jou! Op naar Holwerd om de boot te pakken richting dit prachtige eiland.

Beste reistijd Ameland

De meeste mensen bezoeken Ameland in het hoogseizoen; de zomer. In deze tijd is er het meest te doen op het eiland: zo vind je er dan verschillende muzikale en culturele activiteiten en zijn alle horecagelegenheden geopend. Toch is het naseizoen ook een hele prettige tijd om Ameland te bezoeken. Juist dan is het een fijne vakantiebestemming omdat je er heerlijk kunt uitwaaien in alle rust én omdat de meeste slaapplekken zoals hotels en vakantiewoningen in die tijd een stuk goedkoper zijn dan in het hoogseizoen. In de zomer is het gemiddeld 22 graden op het eiland waarbij het met een verkoelend briesje het goed uit te houden valt. Door deze wind is het in de herfst en de winter echter natuurlijk ook een stukje frisser dan op het vasteland. Geeft niets, want wat is er nou lekkerder dan na een flinke wandeltocht op te warmen bij een haardvuur met een kop warme chocolademelk?

Te zien op het eiland

Er is van alles te zien en te doen op Ameland. Zo is het eiland perfect voor een mooie fietstocht. Stippel bijvoorbeeld een mooie fietsroute uit langs de Waddenzeekant, door de magische duinen of door het bos. Onderweg bezoek je diverse leuke dorpjes zoals Ballum, Buren en Nes. Of kies er juist voor om richting de vuurtoren te fietsen! Dit indrukwekkende stalen bouwwerk is te bezoeken voor iedereen die de 236 treden van de trappen durft te beklimmen. Het uitzicht wat je hiervoor terug krijgt is fenomenaal: een panoramazicht over de natuur, de zee, het binnenland van het eiland en veel meer. De vuurtoren is reeds sinds 2005 niet meer in gebruik: camera’s houden de kustlijn in de gaten. Heb je de smaak van de natuur van Ameland te pakken? Fiets dan richting de oostkant van het eiland waar natuurgebied ‘t Oerd en de Hôn ligt. Deze prachtige duingebieden met een aantal aardig hoge duinen is de woonomgeving van onder andere de zilvermeeuw. Het is aan te raden om een verrekijker mee te nemen wanneer je richting dit gebied gaat zodat je al het leven in de natuur van dichtbij kunt bekijken. Net als op de andere Waddeneilanden beschikt Ameland ook over een heus juttersmuseum: Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude in Buren, waar je alles te weten kunt komen over zowel de landbouw als het jutten.

Activiteiten op Ameland

Naast het feit dat er veel te zien is op het eiland is er ook van alles te doen voor de meer actieve vakantieganger. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende excursies te boeken, waarbij een wadloopexcursie natuurlijk bovenaan staat. Tijdens een dergelijke excursie ga je op een avontuurlijke tocht over het Wad waarbij je uitleg krijgt over alles wat er leeft. Wadloopexcursies zijn te boeken bij de plaatselijke VVV van Ameland. Een andere leuke activiteit op Ameland is een workshop mosterd maken in de mosterd- en korenmolen De Verwachting in Nes. Het is een informatieve maar vooral gezellige activiteit om samen met vrienden of familie te ondernemen. Wil je het eiland van een andere kant bekijken? Ga dan mee met een van de robbenboten om zeehonden te spotten in de Waddenzee en Ameland vanaf de zee te bekijken. Bezoek in Ballum de haven om te kijken welke bedrijven die dag of een andere dag in de week een robbentocht aanbieden. Ben je op zoek naar wat meer spanning en sensatie? Voor de durfals zijn er dagvluchten vanaf Ameland te boeken naar het nabijgelegen Duitse eiland Borkum. In het zomerseizoen gaan er dagelijks vluchten met een klein sportvliegtuigje richting dit eiland.

Flink uitrusten en ontspannen

Ameland is het perfecte eiland wanneer je even een paar dagen flink wilt uitwaaien en ontspannen. Uren wandelen over het prachtige strand en door het schilderachtige duingebied kan ontzettend ontspannend werken. Een boekje lezen op je eigen terras, foto’s maken in de natuur, fietsen langs de gezellige dorpjes… Dat klinkt heel erg fijn! Toch zijn er ook nog andere plekken op Ameland waar je flink tot rust kunt komen. Kom bijvoorbeeld genieten van de diverse sauna’s en het moderne badhuis bij Sauna recreatiepark Koudenburg in Hollum of kom volledig tot rust tijdens een yogasessie in Yoga Wellness spAmeland. Bij Beauty & Wellness ‘t Badhuys kun je terecht voor een aantal beauty behandelingen en lekkere massages: alles om even ultiem te ontspannen en tot jezelf te komen.

Vakantiewoningen Ameland

Op het eiland zijn er diverse mogelijkheden voor overnachting. Zo vind je er een aantal gezellige campings, zijn er een aantal mooie hotels beschikbaar en vind je er diverse vakantiewoningen en bungalows Nederland om te huren. Er zijn zowel vakantieparken te vinden met vakantiehuizen als vakantiewoningen en villa’s die door particulieren zelf worden verhuurd. Een vakantiewoning op Ameland is de perfecte locatie om je vakantie te vieren: lekker op je eigen gemak het eiland ontdekken en wakker worden wanneer je wilt. Wist je dat Ameland ook heel erg leuk is voor een dagje? Vanaf Holwerd in Friesland kun je een van de vroege boten nemen om vervolgens een dag lang te genieten van alles wat Ameland te bieden heeft. Kom wandelen, fietsen, ontspannen én genieten en het belangrijkste: keer volledig tot rust gekomen weer terug naar huis.