Vakantie Texel

Groot en populair Waddeneiland met veel mogelijkheden.

Welkom op

Texel

Het is het grootste Nederlandse Waddeneiland dat we hebben, 7 leuke dorpen, kilometers mooi strand en genoeg duin voor een heerlijke wandeling. Hoewel Texel pas sinds 2016 uitgeroepen is tot een bestemming die je móet bezoeken door de welbekende internationale reisbijbel Lonely Planet weten wij het al veel langer: Texel is enorm sfeervol en te bijzonder om niet een keer te bezoeken.

Wat maakt Texel uniek en onderscheidend van de andere Waddeneilanden?

Wat dacht je van de Texelse schapen en het natuurgebied De Slufter, waar de zee ongehinderd kan binnenstromen, dit is uniek in Nederland. Maar ook Ecomare, hét centrum voor wadden en Noordzee is kenmerkend.

Inspiratie & tips?

Weekendje weg naar Texel

Overtocht naar Texel

Texel, snel op weg

Dorpen & steden

Populaire plaatsen
op Texel

Een eiland zonder dorp of stad is niet compleet. Dit zijn de plaatsen die je gezien moet hebben.

Ontdek Texel

Vakantie op Texel

In de haven van Den Helder op het vasteland begint het avontuur al en krijg je direct het gevoel dat je op een andere plek dan Nederland bent. Dat is het speciale aan de Waddeneilanden: het boottripje, hoe kort deze ook mag zijn, neemt je mee naar een andere wereld. Een wereld van weilanden vol schapen, urenlange strandwandelingen, de dag afsluiten met een lekkere Skuumkoppe en nog veel meer. Texel wacht op jouw bezoek!

In welk seizoen je ook afreist naar Texel, er is altijd wat te beleven. In de zomer bruist het er het meest: de terrasjes in De Koog zitten vol, het eiland wordt verkend door vele fietsers en er zijn diverse leuke evenementen te vinden. Ben je gek op gezelligheid, dan is de zomer de ideale tijd om richting Texel te gaan. Wanneer je liever een meer rustige vakantie wilt beleven op dit bijzonder groene eiland dan is het voorjaar en het najaar aan te raden. In de lente kun je er bij diverse boerderijen meegenieten van de geboorte van een nieuwe reeks lammetjes. Met een beetje geluk mag je er zelfs een paar knuffelen! Het eiland staat bekend om de vele schapen. Bij restaurants kun je proeven van diverse schapenkaasjes terwijl je in de dorpen verschillende leuke souvenirs kunt halen waar schapen op afgebeeld zijn.

Waarom Texel?

Texel is het perfecte eiland voor iedereen die van een prachtige natuur houdt maar tegelijkertijd ook gek is op een beetje leven in de brouwerij. Je kunt er uren wandelen door het uitgestrekte duingebied, de groene bossen van Fonteinssnol en de vlaktes van de Slufter. Ook is het eiland geliefd onder fietsliefhebbers: neem je eigen fiets mee op de boot of huur een fiets in de haven van Texel of in een van de andere dorpjes. Ontdek Texel op je eigen tempo terwijl je je ogen uitkijkt: zowel de vele weilanden als de speciale natuurgebieden zijn meer dan de moeite waard om eens langs te fietsen. Wist je dat je het eiland kunt rond fietsen binnen een dag? In iets meer dan 50 kilometer fiets je heel Texel rond. Het is een leuke dagbesteding wanneer je onderweg in enkele van de bruisende dorpjes zoals De Cocksdorp, De Koog en Den Burg stopt. Ook wanneer je wat minder hebt met natuur is Texel een heel fijn eiland om op vakantie te gaan. De gezellige plaatsen De Koog en Den Burg hebben veel te bieden voor iedereen die gek is op winkelen, lekker eten en gezelligheid.

Te doen op Texel

Er is ontzettend veel te doen op Texel! Naast het fietsen en wandelen door de duinen zijn er nog veel meer andere leuke dingen te ondernemen op het eiland. Texel beschikt over maar liefst 30 kilometer aan strand. Hierdoor is het eiland uitermate geschikt voor strand- en zeeliefhebbers. Je kunt er bijvoorbeeld wadlopen, surfen, zwemmen, vissen en veel meer. Op zoek naar wat meer spanning? Boek dan een parachutesprong vanuit een vliegtuigje boven het eiland of ga mee met een van de vliegtuigen voor een rondvlucht! Het strand van Texel is tevens perfect voor paardrijden. Kom paardrijden bij zonsondergang en geniet van het prachtige uitzicht over de zee, de branding en de duinen. Op stap met kinderen? Voor hen zijn er ponyritten beschikbaar en kan er een pony gehuurd worden met kar. Voor de cultuurliefhebbers is er ook zat te doen op het eiland. Breng een bezoek aan het bijzondere Ecomare waar zeehonden worden opgevangen die aangespoeld zijn en die het op eigen kracht niet meer zouden redden. Er is een museum aanwezig waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de huidige bewoners van het centrum. Meer musea bezoeken? Kom dan luisteren naar de verhalen van de Texelse jutters in het Schipbreuk- en Juttermuseum de Flora. Wist je dat dit het grootste juttermuseum van de hele wereld is? Dagelijks spoelt er ontzettend veel aan op de stranden van Texel: van handschoenen tot aan hele kisten en van ankers tot aan vliegtuigmotoren. Deze zijn allemaal uitgestald op deze interessante en leuke locatie. Wanneer je het eiland aan het verkennen bent is het tevens aan te raden om richting de vuurtoren in het noorden van het eiland te gaan. Vanaf het uitgestrekte strand heb je met helder weer uitzicht op Vlieland en met een beetje geluk zie je zelfs enkele zandbanken met slapende zeehonden. De Texelse vuurtoren is de enige vuurtoren van heel Nederland waarbij je aan drie kanten over zee kunt uitkijken, hoe bijzonder is dat?

Verblijf op Texel

Het eiland is al tientallen jaren geliefd onder de Nederlandse en Duitse vakantiegangers. Er zijn diverse soorten accommodaties te huur op Texel. Zo zijn er een aantal (luxe) strandhotels in het bruisende De Koog te vinden en kun je op verschillende plekken kamperen. Het eiland staat echter verder voornamelijk bekend om de vele vakantiehuizen en villa’s die er te huur zijn: particulier of via een vakantiepark. Aan het kustgebied vanaf De Koog tot aan De Cocksdorp richting het noorden van het eiland vind je veel mooie vakantiewoningen Nederland waar je een hele fijne vakantie kunt beleven. Het is de ideale locatie voor een vakantieverblijf: dichtbij het strand, vlakbij sfeervolle dorpjes en direct naast de bijzondere natuur van Texel. Het is aan te raden om een bungalow of vakantiewoning op Texel te huren, zodat je zelf volledig je eigen vakantie kunt indelen naar eigen smaak en volgens eigen planning. Een van de grote voordelen aan een eigen vakantiehuis op Texel is bijvoorbeeld de ruimte die je hebt en die je vaak niet hebt bij het boeken van een hotelkamer. Ook is het ideaal om je eigen tijden omtrent ontbijt kunt bepalen. Boek vandaag nog een bungalow, vakantiewoning of villa op Texel en kom genieten op een van de mooiste plekken van heel Nederland!