Vakantie Vlieland

Autoluw en het kleinste

Genieten op kleinschalig Vlieland

Vlieland is het kleinste bewoonbare eiland van de Nederlandse Waddeneilanden, heeft 1 gezellig dorp en staat garant voor rust, strandwandelingen en waanzinnige natuur. De rust die je er vindt, weinig tot geen verkeer, oneindig water, ruim strand en veel natuur. Bezoekers weten het allemaal te vertellen: ‘De charme van het eiland laat iets achter en weet ieder weer te lokken’.

Wat maakt Vlieland uniek en onderscheidend van de andere Waddeneilanden?

De Vliehors, een enorme zandvlakte aan de westkant van het eiland. Ook wel de ‘Sahara van het Noorden’ beslaat 20 vierkante kilometer waarbij de horizon soms eindeloos kan zijn. Maar ook het Drenkelingenhuisje dat midden op de Vliehors staat is uniek. En wat dacht je van de vele vogelsoorten die je kan spotten op Vlieland.

Rust & kalmte

Vlieland is, zeker buiten het hoogseizoen, een en al rust en kalmte, ideaal voor vogelspotters.

De Sahara op Vlieland

Vliehors is een verbreed strand van ongeveer 24 vierkante kilometer, dat voor een groot deel nu in gebruik is als militair oefenterrein.

Vakantie vieren op Vlieland

Het enige dorp van Vlieland

Op het schilderachtige eiland, ligt het charmante dorp Oost-Vlieland. Een bezoek aan dit idyllische dorp is als een reis terug in de tijd, naar een wereld waar rust en eenvoud de boventoon voeren.

Bij aankomst per boot op Vlieland kom je binnen in Oost-Vlieland, waar je wordt begroet door de Dorpsstraat, een sfeervolle straat die je uitnodigt om te wandelen langs oude, kleurrijke huisjes. Hier vind je gezellige winkeltjes, lokale ambachten, restaurants en kleinschalige hotels van Vlieland die je verleiden met heerlijke streekgerechten.

Een iconische bezienswaardigheid die je niet mag missen is de vuurtoren Vuurduin. Deze majestueuze toren steekt hoog boven het dorp uit en biedt een adembenemend uitzicht over de duinen, het dorp en de uitgestrekte zee. De klim naar de top wordt beloond met een panoramisch uitzicht dat je nog lang zal bijblijven.

Een hoogtepunt van een bezoek aan Oost-Vlieland is het Badstrand, een breed en uitnodigend zandstrand waar je kunt genieten van de zon, de zee en de rust. Neem een verfrissende duik, bouw zandkastelen of wandel langs de vloedlijn en laat je voeten strelen door de golven.

In de avonden dompelt Oost-Vlieland je onder in een serene rust. Laat je betoveren door de heldere sterrenhemel en geniet van de kalme atmosfeer van het eiland. Het is een perfecte gelegenheid om te ontspannen en even helemaal tot rust te komen.

Vakantie op Vlieland

Uren genieten bij het knisperende kampvuur op het strand, avonturen beleven op de Vliehors Express, wandelen langs de prachtige kust, je ogen uitkijken in het groene bos… Vlieland is een eiland dat af en toe net lijkt alsof het uit een sprookjes komt. Het Waddeneiland doet zó on-Nederlands aan dat je jezelf af en toe echt even moet knijpen om terug te komen tot de realiteit. Hoewel de vele dennebomen van oorsprong niet op Vlieland stonden en dus zijn aangelegd heb je alsnog het idee alsof je ergens in Scandinavië bevindt, zo mooi is de natuur op dit eiland.

Vlieland is het perfecte eiland voor iedere reiziger die even uit wil blazen, even tot zichzelf wil komen of gewoon even verbaasd wil zijn van de natuur dat Nederland te bieden heeft. Er zijn prachtige routes te wandelen en te fietsen waar je zonder twijfel weg gaat dromen. Sta jij binnenkort met je voeten op dit speciale eiland?

Beste reistijd Vlieland

Vlieland is een eiland waar het hele jaar door van alles te zien en te doen is. In de zomer vind je er de meeste toeristen, maar wij raden het voorjaar en het najaar ook absoluut aan om het eiland te bezoeken. Wat is er lekkerder dan flink uit te waaien om vervolgens ergens op te warmen met een warme chocolademelk met slagroom? Met een beetje geluk schijnt de zon flink in de lente of in de herfst (of zelfs in de winter!) en kun je alsnog genieten van warme zonnestralen in je gezicht. Natuurlijk kan het, net als op de andere Waddeneilanden, flink waaien op Vlieland. In de zomer is het er met heel warm weer vaker lekkerder dan op het vasteland van Nederland. Omdat het in de andere seizoenen dus ook wat frisser kan zijn, is het aan te raden om lekkere dikke kleding mee te nemen. Het voor- en naseizoen hebben overigens nog een aantal andere voordelen. Zo zijn de vakantiehuizen en villa’s op Vlieland dan een stuk goedkoper dan wanneer je in het hoogseizoen zou boeken. Ook is het flink rustiger op het eiland waardoor je optimaal kunt genieten van de prachtige natuur, de culturele hoogtepuntjes en de meest sfeervolle restaurants en café’s.

Culturele hoogtepuntjes

Hoewel Vlieland niet veel historische gebouwen kent zijn er toch een aantal plekken te vinden met een rijke geschiedenis. Zo heb je er bijvoorbeeld de bijzondere vuurtoren in het oosten van het eiland, vanwaar je een magisch uitzicht hebt over de zee en het binnenland van Vlieland. Het uitzicht vanaf de duin waar de vuurtoren op staat is al meer dan de moeite waard, moet je voorstellen hoe het eruit ziet wanneer je de klim omhoog maakt! Wist je dat de vuurtoren er al sinds 1836 staat? Een ander cultureel hoogtepuntje is Het Posthuys, een gebouw waar vroeger post post vandaan werd verstuurd dat vanaf Texel werd aan- en afgevoerd. Vandaag de dag kun je er terecht voor een lekker kopje koffie en een stuk gebak tijdens je pauze van het fietsen of wandelen. Het is door de jaren heen een populaire en sfeervolle plek geworden waar menig toerist even stopt voor wat lekkers. Vlieland kent naast deze bijzondere plekken ook een aantal leuke musea. Bezoek bijvoorbeeld tijdens je verblijf het Juttermuseum, een klein huisje wat onderdeel is van de Vliehors Express. Hier zie je de schatten van de jutters: van aangespoelde handschoenen tot aan flessen en van bootonderdelen tot aan grote touwen. De jutter zelf vertelt je maar al te graag wat waar gevonden is en welk verhaal er aan welk onderdeel zit. Een ander interessant gebouw is het oudste huisje van Vlieland, ook wel Tromp’s Huys genoemd. Tromp’s Huys is van oorsprong van Admiraal Cornelis Tromp geweest, hoewel hij er nooit heeft gewoond. Het huisje stamt uit 1596 en je kunt er vandaag de dag onder andere een grote collectie zilveren bestek en antieke klokken bekijken.

Te doen op Vlieland

Naast de bovenstaande culturele activiteiten is er nog veel meer te ontdekken en te beleven op Vlieland. Een absolute must op het eiland is een rondritje met de Vliehors Express. Reeds jaren zorgt dit bedrijf voor de meest indrukwekkende rondritten over het uitgestrekte strand van het eiland. Sinds 2003 heeft de wagen van de Vliehors speciale banden waarmee er een gedicht in het zand van het strand wordt afgedrukt. Het is ontzettend bijzonder om het hele strand vol te zien met de teksten van een mooi gedicht. Ieder jaar worden de banden vervangen met nieuwe gedichten. De Vliehors Express maakt tochten over het grote strand aan de westkant van het eiland, het deel wat ook wel de sahara van het noorden genoemd wordt. Tijdens een tocht bezoek je tevens het Juttersmuseum wat in het kleine drenkelingenhuisje op het strand gevestigd is. Er is tevens een grote kans dat je tijdens de rondrit enkele zeehonden spot. Verder zijn er het gehele jaar diverse filmavonden en muziekavonden te bezoeken op Vlieland. Het duo Drijfhout en de singer-songwriter Sjoerd organiseren gezellige muziekavonden. Natuurlijk kun je ook zelf je eigen activiteiten ondernemen: huur bijvoorbeeld een fiets en ontdek het eiland op je eigen stalen ros. Of pak de wandelschoenen in en bekijk Vlieland van een andere kant: vanuit de natuur. Het eiland heeft ontzettend veel plekken die er klaar voor zijn om ontdekt te worden!

Vakantiehuis op Vlieland

Vlieland kent een aantal gezellige vakantiewoningen, hotels en kampeerplekken waar je een hele ontspannen vakantie kunt beleven. Voornamelijk in het noord-westen van het eiland staan een aantal luxe villa’s en mooie vakantiehuizen. Er zijn zowel vakantieparken te vinden waar je een huisje kunt huren als diverse particulieren die hun eigen vakantiehuis verhuren in de tijd dat ze er zelf niet zijn. Het voordeel aan een vakantiehuis op Vlieland is dat je zelf kunt staan en gaan waar je wilt. Je bent niet gebonden aan de vaste tijden voor ontbijt of diner, je kunt lekker uitslapen of juist extra vroeg op om een fijne strandwandeling te maken. Boek je vakantiewoning of bungalow op dit magische eiland op tijd en/of buiten het hoogseizoen zodat je zeker weet dat je van de meest voordelige prijzen kunt genieten. Zien we jou binnenkort op Vlieland?