Vakantie Neuwerk

Het eiland diende ooit als schuilplaats voor piraten.

Genieten op Neuwerk

Neuwerk is een klein Waddeneilandje voor de Duitse kust. Het is bekend om zijn wadloop- en Wattwagenoversteken. Het is een eiland met een verhaal en eigen geschiedenis. Er wonen maar enkele tientallen mensen en wil je het eiland rondlopen dan kost je dat ruim een uur. 

Neuwerk, snel op weg

Het eiland Neuwerk is een bezoek waard, ondanks zijn kleine formaat heeft het een rijke geschiedenis en veel 'micro-natuur'.

De zandbanken, wadplaten en kwelders rond Neuwerk zijn nog intacte natuurlijke landschappen die onder het Hamburgse deel van het Werelderfgoed Waddenzee vallen.

Weekje in een vakantiehuis

Informatie & inspiratie

Wekelijkse inspiratie?

Lees onze wekelijkse blogs om op de hoogte te blijven van vakantie informatie, tips en enorm veel inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de Waddeneilanden.

Vakantie Neuwerk

Ontdek Neuwerk

Vakantie op Neuwerk

Vlak voor de kust bij Cuxhaven ligt het hele kleine eilandje Neuwerk. Dit piepkleine eiland heeft een oppervlakte van slechts 3 vierkante kilometer en er worden slechts een paar tientallen mensen. Hoe bijzonder is dat? Dat is wel even wat anders dan de grotere Duitse Waddeneilanden zoals Sylt en Föhr. Oorspronkelijk was Neuwerk een zogeheten hallig, oftewel een eiland zonder dijk. In 1556 werd Neuwerk echter ingepolderd, waardoor het eiland beschermd is tegen de ruige natuur van de Waddenzee. Ben jij ook zo nieuwsgierig naar Neuwerk? Ga dan op ontdekkingstocht op dit kleine Duitse eiland.

Wat te zien en te doen op Neuwerk?

Hoewel Neuwerk officieel geen hallig meer is, zul je er nog wel wat overblijfselen van tegenkomen op het eiland. Dat zie je het beste tijdens een wandeltocht over de stranden, door de polders en langs de vele watertjes. Om meer te weten te komen over het eiland en de beschermde natuur is het aan te raden om naar het Nationalparkhaus Neuwerk te gaan. Dit informatiecentrum ligt in het hart van het eiland en is dé plek voor meer informatie over het Biosfeerreservaat Waddenzee Hamburg. De aanwezige tentoonstelling leert je meer over de geschiedenis van het eiland en de diverse flora en fauna.

Aan de andere kant van het eiland, hoewel dat helemaal niet ver is, vind je een bijzonder kunstwerk genaamd Die Ostbake. Dit historische baken stamt al uit 1635 en diende al die tijd als baken voor boeienleggers in de Elbe. Na een storm in 2007 was de oorspronkelijke baken vernietigd; het kunstwerk dat je er nu vindt komt uit 2009. Je mag en kunt de Ostbake niet missen tijdens een bezoek aan Neuwerk. Voor dit eiland heeft het dezelfde functie als een vuurtoren voor een ander eiland heeft. Bijzonder wel!

Overnachten op Neuwerk: is dat mogelijk?

Ook de Neuer Radarturm is een bouwwerk dat opvalt op zo’n klein eiland. Deze opvallende moderne toren steekt enorm af bij het vele groen op het eiland. Bij een wandeling over het strand zie je de toren al gauw opdoemen. Nu vraag je je misschien af of het wel mogelijk is om op vakantie te gaan naar zo’n klein eiland? Het antwoord is kort, maar krachtig: jazeker! Hoewel er op Neuwerk niet veel bouwwerken te vinden zijn, is er in ieder geval een handjevol hotels te vinden op het eiland. Voor een simpel maar prettig verblijf zit je goed bij Das alte Fischerhaus waar je direct aan zee slaapt. Dit informele hotel ligt op slechts zes minuten wandelafstand van de veerhaven van Neuwerk.

Omdat er weinig hotels te vinden zijn, is het aan te raden om vooraf een verblijf te boeken. Verwacht vooral veel rust, natuur en even helemaal niks doen. Daarom is een vakantie naar Neuwerk aan te raden voor rustzoekers, natuurliefhebbers en mensen die echt even weg willen uit de dagelijkse drukte. Vanuit Cuxhaven gaat er een veerboot naar Neuwerk, maar het is ook mogelijk om bij laag water lopend of rijdend met paard en wagen het eiland te bezoeken. Vanuit Duhnen en Sahlenburg kun je al wandelend naar Neuwerk, wat een bezoek aan dit eiland extra uniek maakt.