Met de trein naar de Waddeneilanden

Met de trein naar de Waddeneilanden? Ja dat ik zeker mogelijk. De trein zal je niet brengen tot op het eiland zelf maar kan je van huis tot aan de veerboot (of daar vlakbij) een dienst bewijzen. Dus ja het is mogelijk om met de trein naar de Waddeneilanden te reizen, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Deze tips leggen wij je graag voor om goed van reis te gaan!

Waarom met de trein naar de Waddeneilanden?

Je kan er voor kiezen om met de trein naar onze Waddeneilanden te gaan omdat je niet in het bezit bent van een auto, of omdat dit gunstiger voor je is qua reistijd/planning of gewoon vanuit een bewuste keuze. Wat jouw reden ook is maakt helemaal niet uit. Het fijne is dat het mogelijk is om per trein naar een van onze Waddeneiland af te reizen.

Naar welk eindstation moet ik reizen voor welk eiland?

Texel
De veerboot naar Texel vertrekt vanuit Den Helder. Om per trein hier te komen kies je voor treinstation ‘Den Helder’.

Vlieland
De veerboot naar Vlieland vertrekt vanuit Harlingen. Om per trein hier te komen kies je voor treinstation ‘Harlingen Haven’.

Terschelling
De veerboot naar Terschelling vertrekt vanuit Harlingen. Om per trein hier te komen kies je voor treinstation ‘Harlingen Haven’.

Ameland
De veerboot naar Ameland vertrekt vanuit Holwerd. Om per trein hier te komen kies je voor treinstation ‘Leeuwarden’ om vervolgens met buslijn 66 uit te stappen bij halte ‘Veerdam, Holwerd’.

Schiermonnikoog
De veerboot naar Schiermonnikoog vertrekt vanuit Lauwersoog. Om per trein hier te komen kies je voor treinstation ‘Groningen’. Pak daar vanaf Bushalte Hoofdstation bus 163 richting Lauwersoog en stap uit bij halte ‘Visafslag, Lauwersoog’.

Je kunt je reis plannen via websites als www.ns.nl en www.9292.nl. Op deze websites kun je informatie vinden over de vertrektijden van treinen en bussen, de prijzen van tickets en eventuele overstapmogelijkheden.

Hier dien je rekening meet te houden

Het is goed om te weten dat de treinreis naar de veerhavens op het vasteland vanuit sommige delen van Nederland enige tijd kan duren. Het is daarom aan te raden om genoeg tijd te nemen voor je reis en eventueel een tussenstop te plannen als je een lange reis voor de boeg hebt.

Als je met de trein naar de Waddeneilanden reist, is het aan te raden om je reis goed te plannen. Het is belangrijk om rekening te houden met de dienstregelingen van zowel de trein als de veerboot, vooral als je een strakke planning hebt.

Voor de veerboot moet je een apart ticket kopen, dat je ter plekke kunt kopen of online kunt bestellen (voorkeur). Houd er rekening mee dat de veerboot regelmatig vertrekt, maar dat de dienstregeling afhankelijk is van de weersomstandigheden.

Stem je bagage goed af op het aantal dagen dat je weggaat en denk daar ook bij na dat het nog te dragen moet zijn. Zeker als je nog een paar moet overstappen tijdens je reis met het Openbaar Vervoer.

Op het eiland verder

Als je eenmaal op de Waddeneilanden bent aangekomen, kun je gebruikmaken van het lokale openbaar vervoer om je verder te verplaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld de bus nemen om naar verschillende plekken op het eiland te reizen. Of huur bij aankomst een fiets om jezelf te kunnen verplaatsen op het eiland.

Al met al is het reizen met de trein en veerboot naar de Waddeneilanden een mooie en ontspannen manier om deze prachtige eilanden te ontdekken. Door je reis goed te plannen, kun je optimaal genieten van deze unieke ervaring.

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie