Baltrum

Baltrum, snel op weg

Extra informatie

Auto

Auto mag niet mee naar het eiland

Plaatsen

3 plaatsen

Vaartijd

30 minuten

Vertrekpunt

Nessmersiel

Vakantie Baltrum

Het Duitse Waddeneiland Baltrum is het kleinste van de Oost-Friese Waddeneilanden. Het is er autovrij en dat maakt dit kleine eiland zeer geschikt voor een vakantie van strand, rust en de natuur. De historische banden met Baltrum en Nederland zijn te herleiden naar Veendam. In de zomer van 1849 liep kapitein Hendrick Dirks de Boer met zijn zwaarbeladen schip voor de zuidkust van Baltrum aan de grond. Door de aanhoudende storm was de kapitein met zijn bemanning noodgedwongen langer op het eiland te blijven.
Deel deze bestemming met andere

Boek je vakantie

5/5
5.0 gemiddeld - 40 Reviews
Dit zijn onze partners:

Vakantie naar Baltrum

Baltrum bestaat uit drie dorpen, of liever gezegd gehuchten. De hoofdplaats en tevens enige badplaats is Westdorf. De overige twee zijn Ostdorf en Alte Ostdorf. Westdorf is het grootst en doet zoals de naam doet vermoeden aan de westzijde van het eiland. Hier zijn ook de meeste hotels en vakantiehuizen te vinden. Ook aan winkels en overige voorzieningen is dit de plek om naar toe te gaan.

Overtocht Baltrum

Tijdens de overtocht die traag door de ondiep vaargeul verloopt (zeker met eb) kom je vlak langs buureiland Norderney, waar op het strand vaak vele zichtbare zeehonden liggen te genieten van de zon. Eenmaal aangekomen op het Baltrum merk je direct de rust van geen auto’s die mee mogen en voelt het als een stap terug in de tijd doordat men zich hier nog veel laat verplaatsen met paard en wagen. Let op fietsen zijn hier niet te huur. Op Baltrum lijken gemoedelijkheid en bescheidenheid diepgeworteld in het levenspatroon. Goed beschouwd loopt het eiland een beetje achter de tijd aan en zijn de bewoners ook niet van plan deze achterstand geforceerd in te lopen. Jaarlijks worden er ongeveer 40.000 bezoekers welkom geheten en met draagt het met trots de bijnaam ‘Doornroosje van de Noordzee’. Onderweg van de haven richting het dorp kom je langs een houten palissade die dienst deed als golvenbreker bij stormvloed. Tegenwoordig ondergebracht bij monumentenzorg. De huizen op het eiland zijn vrijwel allen gebouwd met rode bakstenen. Het plaatsje Westdorf kent geen straatnamen, de woningen zijn chronologisch genummerd. Des te ouder het huis des te lager het nummer dus. Aan de rand van Ostdorf ligt het met groen omgeven kerkhof van Baltrum. Een smeedijzeren hek geeft toegang tot de begraafplaats. Opvallend hier is het grote aantal Hollandse namen die hier te vinden zijn. Het blijkt dat er banden waren in het verleden tussen Veendam en Baltrum. Veel verder naar het oosten, langs poelen, prielen, rietkragen en slijkgrassen bereik je Osterhook, het duingebied aan de oostkust van het eiland. Aan het eind kom je uit bij het strand waar enkele zonaanbidders in de rust verkeren en met zicht op het naastgelegen eiland Langeoog. Via het strand kan je al wandelend je weg terug vervolgen over het Noordzeestrand. Met stevige wind kunnen de golven zeer grillig zijn en stuift het zand richting de duinen. Door de duinen kun je zandpaden vervolgen naar prachtige afgelegen natuurgebieden.

Strand van Baltrum

Bij de badplaats Westdorf is een bewaakt zandstrand waar ook dagelijks een vlag wordt gehesen met een aanduidende kleur dat staat voor het mogelijke gevaarlijk. Het is een bekend en goed surfgebied van Duitsland, je kan hier dan ook de nodige materialen huren voor het surfen, zeilen of kiten. Via het strand kan je in oostelijke richting lopen. Je zal zien dat het steeds stiller word en dat de breedte van het strand zal toenemen.

Meer bestemmingen uit de zelfde reeks