Welk Waddeneiland is het makkelijkst te bereiken?

Vanuit Nederland zijn alle vijf de bewoonde Waddeneilanden goed te bereiken per boot vanuit de havens in Den Helder, Harlingen, Holwerd of Lauwersoog. Om te zeggen welk Waddeneiland het beste en makkelijkste te bereiken is hangt af van een aantal factoren.

De factoren

De volgende factoren zijn van belang om te onderzoeken en te kunnen bepalen welk van onze Nederlandse Waddeneilanden het makkelijkst te bereiken is:

  • De afstand van huis naar vertrekpunt (haven);
  • Afstand/tijd van de overtocht;
  • En frequentie van het aantal afvaarten per dag.

De afstand van huis

Zo is de afstand waarvandaan je vertrekt natuurlijk van groot belang. Ben je woonachtig in Drenthe, Friesland of Groningen dan zijn de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog waarschijnlijk makkelijker te bereiken dan Texel. Maar kom je uit Noord-Holland, Midden of Zuid-Nederland dan is Texel weer makkelijker te bereiken.

Overtocht

De afstand en dan vooral de tijd die je er mee kwijt bent om van vasteland naar eiland te komen speelt naast je reis van huis ook een belangrijke rol. Hierin is Texel de winnaar met slechts 20 minuten vaartijd.

Aantal overtochten per dag

Als je het aantal overtochten per dag gaat bekijken dan is ook Texel hierin weer de winnaar. De andere Waddeneilanden hebben, mede door de langere overtocht, een lager aantal overtochten per dag dan van Texel.

Conclusie:

Het Waddeneiland Texel is over het algemeen het makkelijkst te bereiken vanuit Nederland. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten en er varen meerdere keren per uur veerboten naar het eiland. Bovendien is Texel het grootste eiland van de Waddeneilanden en beschikt het over een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden, diverse restaurants en verschillende accommodaties zoals vakantiewoningen.

Over het algemeen zijn de Waddeneilanden het hele jaar door goed bereikbaar. In de zomerperiode kunnen de veerboten echter drukker zijn en kan het verstandig zijn om op tijd te reserveren. Het weer op de Waddenzee kan soms roet in het eten gooien, waardoor veerdiensten kunnen uitvallen of vertraging oplopen. Het is daarom altijd verstandig om de dienstregeling en weersverwachtingen voor vertrek te controleren.

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie