De stranden van de Waddeneilanden

De Waddeneilanden hebben misschien wel de mooiste stranden van Nederland. In ieder geval met zekerheid wel de breedste van heel Nederland. Van uitgestrekte zandstranden tot smalle intieme stroken, er is voor elk wel een bijpassend strand.

Natuurlijk bieden de stranden van de Waddeneilanden meer dan alleen zand en zee. Op de stranden zijn er ook tal van activiteiten te vinden, zoals kitesurfen, zeilen, beachvolleybal en paardrijden. Voor de kinderen zijn er ook vele speeltoestellen te vinden en zijn er vaak activiteiten zoals zandkastelen bouwen of schatzoeken.

Naast de activiteiten is er op de stranden van de Waddeneilanden ook veel natuur te vinden. De duinen die de stranden omringen bieden een thuis aan vele plant- en diersoorten. Op de stranden zelf zijn ook vaak zeehonden te spotten die liggen te zonnen op de zandbanken.

Hieronder vind je een overzicht van de stranden op de verschillende Waddeneilanden, elk strand heeft zijn eigen sfeer en karakter.

Stranden Texel

De stranden van Texel zijn vaak wat levendiger en geschikt voor gezinnen met kinderen.

Texel heeft maar liefst 30 kilometer aan stranden, verdeeld over de west- en oostkust. Aan de Noordzeekant mag je bijna overal zwemmen en de stranden zijn goed bereikbaar per fiets en auto. Het bekendste strand van Texel is het strand bij de vuurtoren van de Cocksdorp. Hier vind je ook het grootste strandpaviljoen van Texel, waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Een ander populair strand is bij De Koog.

Stranden Vlieland

De stranden van Vlieland bieden veel rust en ruimte en zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar ontspanning en natuur.

Vlieland heeft een prachtig breed zandstrand dat zich uitstrekt over de hele westkust (12km) van het eiland. Het strand is een perfecte plek om te wandelen, te zwemmen of te zonnebaden. Het dorp Oost-Vlieland ligt op loopafstand van het strand en heeft tal van gezellige restaurants en cafés.

Stranden Terschelling

Op Terschelling zijn er stranden voor alle soorten bezoekers, van rustige stranden tot drukke stranden met veel activiteiten.

Terschelling heeft zeker een van de mooiste stranden van Nederland, waaronder het 30 kilometer lange strand dat zich uitstrekt van West-Terschelling tot aan de Oostpunt van het eiland. Een populair strand is het strand bij Midsland aan Zee, dat bekend staat om zijn gezellige strandpaviljoen en activiteiten. Maar ook zeker het Groene Strand, waar je op kijkt bij aankomst met de veerboot naar Terschelling, is een favoriet strand voor wandelaars.

Stranden Ameland

Het strand van Ameland is populair bij watersporters.

Ameland heeft prachtige stranden langs de hele westkust van het eiland (27 km), van Hollum tot aan de andere kant. Het strand bij Hollum is een populaire plek om te surfen en te kitesurfen. Andere populaire stranden zijn het strand bij Nes en het strand bij Buren.

Stranden Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog zijn de stranden die geschikt zijn voor zowel gezinnen als natuurliefhebbers en zijn het schoonst van Nederland.

Schiermonnikoog heeft een 18 kilometer lang zandstrand dat zich uitstrekt over de hele westkust van het eiland. Het strand is een perfecte plek om te wandelen, te zwemmen of te zonnebaden. Het dorp Schiermonnikoog ligt op loopafstand van het strand en heeft tal van gezellige restaurants en cafés. Een leuk feitje is dat de stranden op Schiermonnikoog wel een kilometer breed kunnen zijn en hiermee zijn ze een van de breedste van Europa.

De Noordzeestranden op de Waddeneilanden zijn van West naar Oost één geheel en dus één strand. Toch spreekt men over meerdere stranden aangezien deze vaak worden opgedeeld. Zo spreekt men vaak van bijvoorbeeld ‘Strand bij Paal 8’ op Terschelling. Op het strand zijn om bepaalde afstanden palen geslagen met een oplopend nummer. Zo weet men precies bij calamiteiten of een aanspoeling waar men moet zijn. Ook worden de paalnummers gebruikt bij opgangen door de duinen naar het strand. Ook wanneer er een opgang is naar het strand bij een plaats dan spreekt men van het ‘strand bij Midsland’.

Of je nu op zoek bent naar een rustig strand om te ontspannen of een strand vol activiteiten, de Waddeneilanden bieden alles aan. Neem de tijd om de verschillende stranden te verkennen en ontdek zelf waarom de Waddeneilanden zo’n geliefde vakantiebestemming zijn.

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie