Borkum

Borkum, snel op weg

Extra informatie

Auto

Auto mag mee naar het eiland

Plaatsen

1 plaats

Vaartijd

25 of 50 minuten

Vertrekpunt

Eemshaven (NL) of Emden (DE)

Vakantie Borkum

Het is een Duits Waddeneiland en is vanuit ons noordelijke Groningen per veerboot te bereiken. Het heeft veel overeenkomsten met onze eilanden en is toch op zijn manier weer anders. Door veel Nederlanders nog niet ontdekt terwijl het net zo goed bereikbaar is als onze eigen Waddeneilanden. Vertrekpunt is Eemshaven en Borkum staat garant voor een ontdekkingstocht en fijne vakantie.
Deel deze bestemming met andere

Boek je vakantie

5/5
5.0 gemiddeld - 40 Reviews
Dit zijn onze partners:

Vakantie naar Borkum

Het Duitse Waddeneiland Borkum doet niet onder aan onze eigen Waddeneilanden, het is een eiland van parelwitte stranden, mooie duinenrijen en indrukwekkende natuur waar gefietst en gewandeld kan worden. Het levendige Borkum-stad is, zeker in de zomermaanden, een levendige en gezellige plek van samenkomen, strandplezier en samen dineren. En het mooie is dat de veerboot naar dit eiland vanaf Eemshaven uit ons eigen Groningen vertrekt. Kortom een fijne bestemming om te komen ontdekken en te verblijven in een gezellig vakantiehuis. De Groningse Eemshaven is het vertrekpunt naar het eerste, meest linkse, Duitse Waddeneiland Borkum. Tussen de gastankers en havenkranen pruttelt de veerboot het wad op. Bij het verlaten van de haven zijn al redelijk snel zijn de eerste contouren van Borkum zichtbaar, denk hierbij aan de duinen, strand, vuurtorens en de boulevard met de klassieke badhotels. Bij aankomst op het eiland staat op de kade de Borkumer Inselbahn al te wachten. De trein met gekleurde retrowagonnetjes brengt je vervolgens langs kwelders en strandvlaktes naar het centrum van de stad Borkum. Valk voor de Eerste Wereldoorlog uitbrak, werden de laatste toeristen van het eiland gestuurd. Eind jaren veertig keerde de eerste toeristen weer terug naar de vele zonne-uren en met jodium doordrenkte zeelucht van Nordseeheilbad Borkum. Sanatoria en klinieken, ooit gebouwd vanwege het bijzondere klimaat op het eiland, stroomden weer vol met mensen met allergieën en luchtwegaandoeningen. Vandaag de dag trekken jaarlijks zo’n 380.000 bezoekers naar het kuuroord met Hochseeklima, waar ook mensen zonder luchtwegproblemen weer helemaal op adem kunnen komen.

Borkum Stadt

Niet te missen is de 60 meter hoge Nieuwe Vuurtoren (rond). Met 308 traptreden heb je een prachtig uitzicht. Met helder weer is onze Groningse Martinitoren zichtbaar. Altdorf is het oude dorpscentrum van Borkum en deze wordt al trouw vier eeuwen bewaakt door de Oude Vuurtoren (vierkant) die over het gebied heerst. Niets voor niets heeft deze de bijnaam ‘Olde Baas’ meegekregen. Aan de voet van de Oude Vuurtoren begeeft zich een dodenakker (Walfangerkarkhoff) die behoorde bij de voormalige eilandkerk die daar tot 1903 heeft gestaan. Je vindt er grafstenen en walvisbeenderen uit de tijd waarin het eiland naast veel welvaart ook leed kende. Wat nog meer de moeite waard is aan een bezoek is het naastgelegen Heimatmuseum Dykhus. Hier wordt de geschiedenis van Borkum en de bewoners op indrukwekkende wijze tot leven gebracht.

Promenade en strand

Wat niet gemist mag worden is natuurlijk de Borkumer Strandpromenade. Hier gaat het leven in slow motion verder en staan zorgen even stil. Niemand lijkt hier haast te hebben. Hier zijn is misschien wel na het slenteren door het stadje het beste moment van de dag tijdens je vakantie. Fameus zijn de Borkumer Strandbuden, kleine gekleurde strandtentjes waar je zomers een verkoelend drankje haalt en in de herfst kiest voor een hete grog, soep of bockworst. Ook een eyecatcher zijn de gekleurde strandkorven. Dit zijn ouderwetse overdekte strandstoelen en zorgen voor een gemoedelijke sfeer op het strand. Ze beschermen tegen wind, zon en het3 geeft de mogelijkheid een dutje te kunnen doen. Het parelwitte strand in combinatie met de gekleurde strandstoelen geeft tegen de ondergaande zon een idyllische plaatje, zeker vanaf de waterkant kijken richting de promenade waar de witte statige hotels afsteken tegen de horizon. Aan het eind van de Strandpromenade is de voormalige bunker Heimlich Liebe omgebouwd tot restaurant. In de zomeravonden is er vaak muziek te horen op de promenade. Kortom een plek met veel gezelligheid en vermaak.

Rondje over het eiland

Zoals onze Nederlandse Waddeneilanden dat ook hebben is dat ook op Borkum zichtbaar dat omranding van de duinen voornamelijk aan de noordelijke kant aanwezig zijn en hoe meer de landinwaarts gaat het landschap worden overgenomen door lagere duinen, kwelders en vlakke graslanden. Borkum heeft maar een plaats gelegen aan de westelijke kust. In het midden ligt het vliegveld en het oostelijke deel is vrijwel enkel strand, natuur en vooral rust.

Meer bestemmingen uit de zelfde reeks