Watersport op en rondom Texel

Ben je op zoek naar een leuke watersportervaring op Texel? Er zijn talloze activiteiten te ontdekken op het Texelse water! Langs zowel de Noordzeekant als aan de Waddenkust zijn er diverse hotspots te vinden voor windsurfers en kitesurfers. Golfsurfers kunnen hun hart ophalen langs de stranden van De Koog. Voor waterskiën zijn er beperkte mogelijkheden bij Oudeschild, terwijl catamaranzeilers juist volop kunnen genieten van de omgeving rond Texel. Boek je vakantie Texel voor een onvergetelijk water avontuur!

Als je met je eigen boot naar Texel komt, kun je terecht bij de moderne Waddenhaven Texel. Hier vind je veel faciliteiten en ligplaatsen voor zowel kleine als grote jachten. En als je gewoon lekker wilt zwemmen, dan zijn er op Texel altijd goede zwemmogelijkheden te vinden, zowel in zee als in een zwembad. Ervaar het zelf!

Brandingkajakken en brandingraften

Op zoek naar een avontuurlijke activiteit op Texel? Brandingkajakken en brandingraften bieden de perfecte oplossing!

Hoewel er op het eiland geen wildwater rivier of wildwaterbaan te vinden is, zorgt de Noordzee wel voor de nodige sensatie. Langs de Texelse kust kun je onder begeleiding van Teambuilding Active of Zandbank Texel deelnemen aan deze activiteiten. Bij brandingkajakken en -raften ren je met een raft of kajak naar de zee en peddel je door de golven van de Noordzee. Eenmaal achter de branding is het wachten op een mooie golf om vervolgens ‘surfend’ richting het strand te gaan. Hoe hoger de golven, hoe spectaculairder de ervaring!

Brandingsporten vereisen spierkracht en teamwork. Beide activiteiten zijn dan ook geschikt voor een groepsuitje. Tijdens de zomervakantie kun je ook zonder groep terecht voor brandingkajakken en -raften bij Paal 9 of Paal 17.

Zeilen en surfen

Texel is zonder twijfel een van de meest populaire watersportlocaties in Nederland. Met water rondom het eiland zijn de mogelijkheden voor watersporten onbeperkt. Elk jaar in juni wordt de Ronde om Texel georganiseerd, ’s werelds grootste catamaranevenement.

Plezier op het water

Of je nu een ervaren of beginnende watersporter bent, op Texel kan je altijd genieten van watersporten. Huur bijvoorbeeld een catamaran of volg lessen bij een van de surfscholen op het strand.

Catamaranzeilen

Heb je altijd al willen catamaranzeilen? Zeilschool De Eilander biedt deze mogelijkheid. Catamaranzeilen is geschikt voor jong en oud, zowel voor beginners als ervaren zeilers. Je kunt een keer meevaren of een volledige cursus volgen. Ervaren catamaranzeilers kunnen bij De Eilander ook een catamaran huren.

Surfen op Texel

Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe komt uit Texel en dat is niet zonder reden. Texel is een paradijs voor surfers! De omstandigheden zijn ideaal voor kitesurfen, golfsurfen en windsurfen. In de zomer wordt er ook veel gesupt.

Surflessen

Wil je de golven van Texel trotseren en de beginselen van het surfen leren? Dan raden wij Surfschool Foamball bij Paal 19 en het Surf Center Paal 9 aan. Deze twee scholen hebben ervaren instructeurs en leren je de kneepjes van de sport. Als je zelf wilt oefenen, kan je bij deze surfscholen ook surfmateriaal, surfboards en SUPs huren.

Kitesurfen

Als je iets anders wilt proberen dan golfsurfen, dan is kitesurfen misschien iets voor jou. Surf Center Paal 9 biedt privélessen aan, zowel voor beginners als gevorderden. Voor gevorderde kitesurfers bieden ze ook lessen in hydrofoilen aan.

Zwemmen op Texel

Op Texel kun je genieten van een verfrissende duik in zee. Naast zwemmen in zee kun je ook terecht bij een openluchtzwembad en binnenbad. We nemen je mee:

Zwemmen in zee

Het zeewater van de Noordzee is van uitstekende kwaliteit en zwemmen is langs het hele strand toegestaan, behalve in de buurt van de vuurtoren tussen Paal 31 en 33 vanwege de sterke stroming.

Het is belangrijk om niet verder dan tot aan je heupen de zee in te gaan vanwege de stroming en plotselinge dieptes. Het gebruik van luchtbedden en dergelijke is verboden in verband met je eigen veiligheid.

Op Texel zijn de strandslagen 9, 12, 15, 17, 19, 20, 21, 28 en 33 bewaakt van begin juli tot begin september, van 09.00 uur tot 18.00 uur. De overige strandslagen worden niet bewaakt.

Naast zwemmen in zee kun je ook terecht bij het openluchtzwembad Molenkoog in Den Burg. Het zwembad heeft verschillende baden, waaronder een 25-meterbad en een peuterbad. Het zwembad is geopend van eind april tot begin september.

Voordat je gaat zwemmen in zee, is het raadzaam om het advies voor veilig zwemmen in zee door te nemen. Zo kun je onbezorgd genieten van het verfrissende water op Texel.

Zwembad Molenkoog

Als je wilt zwemmen op Texel, zijn er verschillende opties. Een van de populairste zwembaden is openluchtzwembad Molenkoog, gelegen aan de rand van Den Burg. Het zwembad heeft een 25-meterbad, een peuterbad, een 3-baans glijbaan, een speelweide met air trampoline en tafeltennis, en een zwembadkiosk met terras. In de zomer zijn er veel extra activiteiten, zoals de Texelse kampioenschappen bommetje springen, watertrappelen en onderwaterzwemmen, de pannenkoekenrace en duiken op stuivers en schatkisten. Het zwembad heeft een heerlijk relaxte eilandsfeer.

Zwembad De Krim

Een andere optie is het zwembad van De Krim, gelegen op Vakantiepark De Krim in De Cocksdorp. Dit zwembad heeft een binnenklimaat, diverse spectaculaire attracties en een buitenbad met ligweide. Let op: zwembadkaartjes zijn alleen online verkrijgbaar! Als je elders op Texel verblijft, ben je van harte welkom om hier een dag door te brengen.

Grootste catamaranrace ter wereld

De grootste catamaran-zeilrace ter wereld vindt plaats op Texel met de Ronde om Texel. Jaarlijks nemen meer dan 300 catamarans deel aan deze race om zo snel mogelijk om het eiland te zeilen. Zowel amateurzeilers als de internationale zeiltop doen mee aan deze race die is uitgegroeid tot een groots publieksevenement met duizenden bezoekers.

De start en finish van de race vinden plaats bij Paal 17, aan de westkant van het eiland. De exacte starttijd is afhankelijk van de stroming en wind en wordt de ochtend van de race tijdens de Skippersbriefing bekend gemaakt. Vanaf Paal 17 vertrekken de catamarans richting de vuurtoren en varen vervolgens door naar Oudeschild. De TESO-boot die ze onderweg tegenkomen, voegt een extra spannend element toe aan de race.

Als toeschouwer kun je de massale start bij Paal 17 bekijken, evenals het strand bij de vuurtoren, de waddendijk en de dijk bij Oudeschild. De hele wedstrijd is ook live te volgen via Radio Texel, 106.1 FM.

Wil je zelf meedoen aan de Ronde om Texel? Op Texel kun je zeilles volgen bij Zeilschool De Eilander. Inschrijven voor de wedstrijd kan via hun website. Met veel oefening en doorzettingsvermogen maak je misschien wel kans om de volgende winnaar van de Ronde om Texel te worden!

Boek ook je vakantie naar Texel en wie weet zit jij straks in een fijn gehuurd vakantiehuis op Texel met familie, het gezin of vrienden.

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie