Tips voor een duurzame vakantie op de Waddeneilanden

Hoe kun je tijdens je vakantie op de Waddeneilanden bijdragen aan een duurzamere wereld? Ontdek tips voor duurzaam reizen en verblijven op de Waddeneilanden.

De Waddeneilanden zijn niet alleen een prachtige vakantiebestemming, maar ook een gebied met een rijke natuur en ecologie. Wil je tijdens je vakantie bijdragen aan het behoud van deze natuur en de ecologische balans van de eilanden? Dan zijn er diverse manieren waarop je jouw vakantie duurzamer kunt maken. Hieronder vind je een aantal tips voor een duurzame vakantie op de Waddeneilanden.

Reis met het openbaar vervoer of de fiets

Een duurzame manier van reizen naar de Waddeneilanden is met het openbaar vervoer. Zo kun je bijvoorbeeld met de trein naar Harlingen Haven en vervolgens met de veerboot naar de eilanden. Daarnaast kun je op de eilanden zelf ook gebruik maken van het openbaar vervoer, zoals de bus of je kiest voor de huifkar of fiets.

Wil je liever met de auto reizen? Dan kun je het beste carpoolen of een elektrische auto huren. Op sommige eilanden is het gebruik van de auto beperkt, zoals op Schiermonnikoog en Vlieland waar de auto’s niet mee naartoe mag. De meest duurzame manier van transport op de eilanden is natuurlijk de fiets, die je op diverse plekken kunt huren.

Kies voor een duurzame accommodatie

Op de Waddeneilanden zijn diverse accommodaties te vinden die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eco-lodge, een duurzaam vakantiehuisje Terschelling of een bed & breakfast met een duurzaamheidskeurmerk. Kijk bij het boeken van je accommodatie naar de duurzame maatregelen die worden genomen, zoals het gebruik van zonne-energie, regenwateropvang en het scheiden van afval.

Eet lokaal en biologisch

Op de Waddeneilanden zijn diverse lokale producten te vinden, zoals cranberries, lamsvlees en verse vis. Door te kiezen voor lokale en biologische producten, draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot door transport en aan het stimuleren van de lokale economie. Daarnaast is het goed om bewust te zijn van voedselverspilling en bijvoorbeeld restjes te bewaren voor een volgende maaltijd.

Respecteer de natuur

Op de Waddeneilanden zijn diverse beschermde natuurgebieden te vinden, zoals de duinen, de stranden en de kwelders. Respecteer deze gebieden en houd je aan de regels, zoals het niet betreden van de duinen en het niet verstoren van broedende vogels. Laat geen afval achter in de natuur en maak gebruik van de afvalbakken op de aangegeven plekken.

Doe mee aan duurzame activiteiten

Op de Waddeneilanden zijn diverse duurzame activiteiten te vinden, zoals excursies naar natuurgebieden en workshops over duurzaamheid. Door deel te nemen aan deze activiteiten leer je meer over de lokale natuur en hoe je deze kunt beschermen. Daarnaast zijn er diverse strandopruimacties en andere goede doelen activiteiten.

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie