Paardeneiland Ameland: met paard het eiland over

Ameland is een paradijs voor paardenliefhebbers. Naast de verschillende activiteiten die er georganiseerd worden, is het eiland zelf ook uitermate geschikt voor paardrijden. Met ruim 100 kilometer aan ruiterpaden kun je hier urenlang genieten van de prachtige natuur. Of je nu door de duinen wilt rijden of liever over het strand galoppeert, het kan allemaal op Ameland.

Het is dan ook niet gek dat er op het eiland veel rijstallen te vinden zijn. Of je nu een beginner bent of een ervaren ruiter, er is altijd wel een stal die bij jou past. En als je zelf een paard hebt, kun je deze gerust meenemen naar Ameland. Er zijn genoeg plekken waar je jouw paard kunt stallen en het eiland kan verkennen.

Paardengeschiedenis

Het gemeentehuis op Ameland staat op de plek waar vroeger het slot van de familie Van Cammingha stond in het dorp Ballum. Voor het gemeentehuis staat een beeld van twee paarden, die herinneren aan de tijd dat de koninklijke stoeterij op Ameland was gevestigd en de dekhengsten er graasden. Tegenwoordig zijn er nog steeds veel paarden op Ameland, maar deze worden alleen gebruikt voor recreatie. Vroeger speelden paarden echter een belangrijke rol bij het zware werk voor de boeren en bij het redden van mensen tijdens scheepsrampen op zee.

Paardenredddingsboot

Ameland is omringd door de zee en tijdens stormen kwamen schepen in nood regelmatig voor. De eilandbewoners gingen te paard naar het strand om zeelieden te redden. In 1824 kreeg Ameland een roeireddingboot die door paarden naar zee werd gebracht. Vrijwilligers roeiden met deze boot door de branding en golven naar het schip in nood om zoveel mogelijk zeelieden en drenkelingen te redden. In 1937 werd de roeireddingboot vervangen door een motorboot die nog steeds door boerenpaarden naar zee wordt getrokken tijdens demonstraties. Helaas kwamen in 1979 acht paarden om tijdens een reddingsactie toen ze met het onderstel van de reddingsboot onder water werden meegesleurd en verdronken. Ter nagedachtenis werden ze begraven in de duinen met een herdenkingssteen als eerbetoon.

Paardenspel

Op Ameland worden in de zomermaanden stoelendansen georganiseerd voor paarden en pony’s, waarbij ruiters zo snel mogelijk een stoeltje moeten zien te bemachtigen zonder het paard of de pony los te laten. Het is een waar spektakel om mee te maken. Verder zijn er talloze mogelijkheden voor paardrijden op Ameland, zoals rijlessen, buitenritten, huifkartochten en speciale ruiterpaden. Er worden ook verschillende activiteiten georganiseerd voor paard en ruiter, zoals de paardenmarathon en ringsteken. Het populaire paardentijdschrift Penny heeft op Ameland in 2011 de kinderspeelfilm Penny’s Shadow opgenomen, die in de vakantieperiodes te bezoeken is op de filmset.

Geen paardenliefhebber en toch naar Ameland

Maar ook als je niet wilt paardrijden, zijn er genoeg redenen om naar Ameland te gaan. Het eiland heeft prachtige natuur, mooie stranden en gezellige dorpjes. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen of gewoon ontspannen op het strand. En als je van geschiedenis houdt, kun je een bezoek brengen aan het museum Sorgdrager of het Maritiem Centrum Abraham Fock.

Kortom, Ameland is een geweldige vakantiebestemming voor paardenliefhebbers én voor iedereen die houdt van rust, natuur en ontspanning.

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie