Leukste dorpen van Texel

Texel heeft als populair Waddeneiland veel mooie dorpen die elk hun eigen karakter en bezienswaardigheden hebben. Of je nu houdt van cultuur, natuur, strand of lekker eten, er is voor ieder wat wils op dit prachtige Waddeneiland.

Om de plaatsen van Texel te bezoeken is het verstandig om op zijn minst een paar dagen op het eiland te verblijven. Dan kan je op je gemak, zonder te hoeven haasten, kennis maken met de verschillende dorpen van Texel. Wat dacht je van een verblijf in een vakantiehuis op Texel of kies je liever voor praktisch en ga je voor een fraai hotel op Texel? Het aanbod is groot en je kan in elk dorp wel verblijven.

Dorpen van Texel die je gezien moet hebben

Den Burg

Den Burg is het grootste dorp van Texel en heeft een gezellige dorpskern met veel winkels, restaurants en cafés. Het is ook de thuisbasis van het gemeentehuis en de belangrijkste kerk van het eiland. Er zijn veel mooie huizen en historische gebouwen te vinden in Den Burg, waaronder het Gravensteen, een middeleeuws kasteel dat ooit diende als gevangenis.

De Koog

De Koog is een populaire badplaats op Texel met veel restaurants, cafés en winkels. Het dorp ligt vlakbij het strand en de duinen, waardoor het een ideale plek is voor een strandvakantie. Er zijn veel accommodaties te vinden in De Koog, waaronder hotels, pensions en vakantiehuizen.

Oudeschild

Oudeschild is een pittoresk vissersdorpje aan de oostkust van Texel. Het is de thuisbasis van de grootste vissershaven van het eiland en er zijn verschillende visrestaurants waar je kunt genieten van verse visgerechten. In Oudeschild kun je ook een bezoek brengen aan het maritieme museum Kaap Skil, waar je meer kunt leren over de rijke maritieme geschiedenis van Texel.

Den Hoorn

Den Hoorn is een schilderachtig dorpje in het zuiden van Texel, omringd door duinen en natuurgebieden. Het dorp heeft een aantal mooie oude huizen en kerken en is een populaire plek voor wandelaars en fietsers. In de zomer worden er regelmatig concerten en andere evenementen georganiseerd in Den Hoorn.

De Cocksdorp

De Cocksdorp is het meest noordelijke dorp van Texel en is omringd door de duinen en het strand. Het is een populaire vakantiebestemming vanwege de mooie ligging en de vele recreatiemogelijkheden, zoals wandelen, fietsen, kitesurfen en golfen. Het dorp heeft een gezellige dorpskern met diverse restaurants, cafés en winkels.

Idyllisch en bijzonder

Naast de hierboven genoemde dorpen, heeft Texel nog veel meer te bieden. Zo zijn er nog enkele andere sfeervolle dorpjes die zeker een bezoek waard zijn. Een voorbeeld hiervan is het dorpje De Waal, gelegen in het midden van het eiland. Dit dorpje is bekend vanwege de mooie oude boerderijen en het pittoreske kerkje. In De Waal vind je tevens het kleinste politiebureau van Nederland.

Een ander dorpje dat zeker het noemen waard is, is het kleine en idyllische dorpje Oosterend. Hier vind je smalle straatjes en mooie huisjes, maar ook een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals de Witte Kerk en de molen van Oosterend.

Texel, meer dan dorpen

Daarnaast heeft Texel nog meer te bieden dan alleen sfeervolle dorpen. Zo kun je bijvoorbeeld het Nationaal Park Duinen van Texel bezoeken, een uitgestrekt natuurgebied waar je kunt wandelen en fietsen. Ook zijn er diverse musea op het eiland, zoals het Juttersmuseum, waar je kunt zien wat er allemaal aanspoelt op het strand en het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora, waar je meer kunt leren over de rijke maritieme geschiedenis van Texel.

Texel ook bekend om zijn vele evenementen. Zo zijn er in de zomer diverse festivals en markten, maar ook in de winter is er genoeg te beleven op het eiland, zoals de sfeervolle kerstmarkt in Den Burg en het oudejaarsvuurwerk op het strand.

Kortom, Texel is een veelzijdig eiland met veel mooie dorpen, natuur en bezienswaardigheden. Of je nu op zoek bent naar rust en natuur, cultuur en geschiedenis, of gezelligheid en evenementen, tijdens je vakantie Texel vind je het allemaal.

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie