Klimaatinformatie: het weer op de Waddeneilanden

Als je op zoek bent naar een vakantiebestemming in Nederland, dan zijn de Waddeneilanden zeker het overwegen waard. De Waddeneilanden zijn gelegen in het noorden van Nederland en bestaan uit vijf bewoonde eilanden en een aantal onbewoonde eilandjes. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn de bewoonde eilanden en elk van hen heeft zijn eigen unieke karakter.

Het klimaat op de Waddeneilanden wordt beïnvloed door de zee en de wind. De temperaturen zijn er over het algemeen iets lager dan in de rest van Nederland en er is ook meer wind. In de zomermaanden kan het er echter wel erg aangenaam zijn met temperaturen die kunnen oplopen tot zo’n 22-25 graden Celsius.

Afwijkend weer van het vasteland

Hoewel de Waddeneilanden een maritiem klimaat delen met de rest van Nederland, vertonen ze toch enige afwijkingen. In het voorjaar schijnt de zon gemiddeld iets langer op de Waddeneilanden dan in andere delen van het land, terwijl de gemiddelde neerslag er juist iets lager is. Over het algemeen kan gesteld worden dat het klimaat op de Waddeneilanden tijdens het voorjaar en de zomer gunstiger is dan elders in Nederland. Tijdens de herfst en winter is het weerbeeld op de Waddeneilanden daarentegen iets minder gunstig. De gemiddelde neerslag is er hoger en de kans op sneeuw en ijzel is groter. Het klimaat op de Waddeneilanden kan dus als iets extremer worden beschouwd dan elders in Nederland. Hierdoor zijn de Waddeneilanden bij uitstek geschikt voor een vakantie in eigen land tijdens het voorjaar of de zomer.

Temperaturen op de Wadden

Gedurende de wintermaanden zijn de temperaturen op de Waddeneilanden overdag doorgaans rond de 5-6 graden Celsius, waarbij de minima – volgens langjarige gemiddelden – net boven het vriespunt liggen. Het aantal vorstdagen op de Waddeneilanden varieert doorgaans tussen de 5 en 10 dagen per jaar. Dit zijn dagen waarop de temperatuur gedurende het hele etmaal niet boven het vriespunt uitkomt. In de zomer liggen de maximumtemperaturen op de Waddeneilanden rond de 20-21 graden Celsius, terwijl de gemiddelde minima uitkomen op zo’n 12 tot 13 graden Celsius. Het is niet erg waarschijnlijk dat de temperaturen op de Waddeneilanden tropische hoogten zullen bereiken. Dergelijke hitte komt slechts zelden voor.

Beste tijd en weer

Het beste moment om de Waddeneilanden te bezoeken hangt af van je persoonlijke voorkeur. Als je van rust en ruimte houdt, dan zijn de maanden buiten het hoogseizoen een goede keuze. Deze maanden zijn koeler en bieden perfecte momenten om soms letterlijk uit te waaien. In de zomermaanden is het op de eilanden drukker en over het algemeen warmer. Als je graag wilt genieten van de zon en de zee, dan zijn de zomermaanden natuurlijk wel het meest geschikt.

Buitenleven

Er zijn tal van activiteiten te doen op de Waddeneilanden. Wandelen en fietsen zijn populaire activiteiten vanwege de mooie natuur. Ook kun je er zeehonden spotten en zijn er diverse musea en bezienswaardigheden te bezoeken. Daarnaast zijn er talloze watersportmogelijkheden zoals kitesurfen, zeilen en suppen.

De Waddeneilanden zijn ook een populaire bestemming voor vogelliefhebbers. Er zijn diverse vogelsoorten te spotten, waaronder lepelaars en eidereenden. Het waddengebied staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de unieke natuur.

Al met al zijn de Waddeneilanden een fantastische bestemming voor een vakantie in eigen land. Ongeacht het weer het is er altijd vakantie voor jou!

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie