Hoogtepunten van Ameland

Uitwaaien in eigen land kan op verschillende prachtige plekken. Toch verkies ik de Waddeneilanden eigenlijk altijd boven de overige plekken in Nederland. Waarom? Heel simpel: de boot naar het eiland neemt me écht mee, weg van het vasteland, weg van alle werkstress, alsof je je niet meer in Nederland bevindt terwijl je toch binnen no time op het eiland zit. Daarnaast kent Ameland diverse hoogtepuntjes: van culturele hotspots tot aan prachtige natuurgebieden. Ik ben gek op stil genieten, maar wil ook graag dingen ondernemen en actief bezig zijn. Dat is precies de reden waarom ik je in dit artikel meeneem naar een vakantiehuis op Ameland. Ben je klaar voor een flinke uitwaaisessie?

Genieten op de veerboot

Mijn vakantie begint zodra ik een voet heb gezet op de veerboot in de haven van Holwerd. De tocht van 45 minuten duurt mij eigenlijk veel te kort: ik kan uren genieten op het dek van de pont, het uitzicht op de Waddenzee, de voorbijvliegende meeuwen en de wind in mijn haar. Met een beetje geluk spot je zeehondjes onderweg die heerlijk genieten van het zonnetje op een zandbank. Dit is voornamelijk het geval bij laag water, dus houd je fotocamera gereed wanneer je met laag water gaat varen. Op de boot heen bestel ik altijd een kopje koffie in het aanwezige restaurant om de tocht compleet te maken. Wat kan een boot je toch een vrij gevoel geven!

Fiets huren op Ameland

Je kunt ervoor kiezen om je eigen fiets mee te nemen richting het eiland, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een fiets ter plekke huren. Wanneer je de boot af loopt zie je de eerste fietsverhuren al verschijnen. Natuurlijk staan er ook diverse taxi’s klaar en kun je met de bus naar de plaats van bestemming, maar ik verkies de fiets altijd boven de auto. Op die manier leer je de omgeving al goed kennen en kun je echt natuur snuiven. Tip: controleer de fiets voordat je vertrekt goed op mogelijke schade en/of mankementen om extra kosten tegen te gaan. Vanaf de pier kun je je eerste stop maken in Nes, een van de gezelligste dorpjes van Ameland

Nes ontdekken

In Nes kun je heerlijk rond lopen zonder je ook maar een moment te vervelen. De oude huisjes, de kleine straten en de prachtige gebouwen zijn meer dan de moeite waard om even een stop te maken in dit sfeervolle dorp. Ook kun je goed winkelen in Nes: er zijn tientallen leuke toeristenshops en boetiekjes te vinden. Na een flinke struinsessie vind ik het heerlijk om even bij te komen met een lekkere kop soep of een cappuccino. Restaurant De Hekseketel is de perfecte plek om even rustig te genieten. De inrichting is warm en gezellig, het personeel is er ontzettend vriendelijk en het eten en drinken is normaal geprijsd.

De vuurtoren van Hollum

Na Nes is het tijd om de rest van het eiland te ontdekken. Ik pak mijn fiets en fiets langs de mooiste natuurgebieden, gezellige vakantieparken met vakantiewoningen Ameland en mooie straten. Ik besluit om richting Hollum te fietsen, met 1100 inwoners het grootste dorp van het hele eiland. Hollum is een van de meest culturele en historische hoogtepunten van Ameland: er zijn maar liefst 53 rijksmonumenten te vinden. Een van mijn favoriete plekken is zonder twijfel de vuurtoren van Hollum. De vuurtoren is maar liefst 55 meter hoog en kent 15 verdiepingen. Wanneer ik in de buurt ben moet ik altijd een klim naar de top maken, iets wat mogelijk is sinds 2005. Vanaf de top van de vuurtoren heb je een adembenemend uitzicht over een deel van het eiland en de zee. Echt uitwaaien op Ameland doe je hier, waar je het idee hebt alsof je alleen op de wereld bent.

Specialiteiten van Ameland

Na een fietsdag zoals deze is een typisch Amelands’ borreltje meer dan welkom. Op Ameland drink je Nobeltjes, een lekkere zoete borrel waar je heel goed van kunt slapen. In combinatie met een heerlijk diner in een van de strandtenten is je eerste indruk van Ameland zo goed als compleet. Een van de leukste strandtenten van het eiland is The Sunset, op het uiterste westpuntje van Ameland. In de zomer is hier veel te doen: er zijn heerlijke loungebanken waar je op kunt zitten en er is een uitgebreide menukaart te vinden. Vanaf het terras heb je een bijzonder goed uitzicht op de zee en het uitgestrekte strand. Ook in het naseizoen kun je hier terecht voor een hapje en een drankje.

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie