Het dorp van Schiermonnikoog, wat te zien en doen

Er is slechts één dorp te vinden op het eiland Schiermonnikoog, genaamd Schiermonnikoog-dorp, dat ook wel bekend staat als Aisterbun (Oosterburen) onder de lokale bevolking. Het is een heerlijke vakantiebestemming waar een rustige en ontspannen sfeer heerst. Het dorp werd in 1719 opgericht nadat het oorspronkelijke dorp Westerburen geleidelijk aan in zee verdween. Westerburen is in 1760 verdwenen. De laatste bewoners zijn in 1720 verhuisd naar Oosterburen, wat nu bekend staat als Dorp Schiermonnikoog.

Het dorp Schiermonnikoog

Het dorp Schiermonnikoog heeft een unieke opzet in vergelijking met andere dorpen op de Waddeneilanden. Alle straten lopen parallel in oost-westelijke richting om de invloed van de wind te verminderen. Hierdoor heeft het dorp een fraaie uitstraling met groene lanen. Het is zeker de moeite waard om dit met eigen ogen te aanschouwen.

Noordelijkste dorpje van Nederland

Het dorp Schiermonnikoog is het noordelijkst gelegen dorp van Nederland en bevindt zich aan de westkant van het Waddeneiland.

Heeft het dorp bijzondere kenmerken?

Ja, het dorp heeft enkele opvallende kenmerken. Zo heeft het een dorpsomroeper die bij belangrijk nieuws met een megafoon op de fiets door het dorp rijdt om de bewoners op de hoogte te brengen. Hier kan dat, maar zie je dit al gebeuren in je eigen woonomgeving?
Daarnaast staan er enkele prachtige oude huizen, waaronder Huis Marten. Dit huis, gelegen op Middenstreek nummer 60, is het oudste huis van Schiermonnikoog en werd gebouwd in 1721.

Zet jezelf op de foto bij De Walviskaak

Op Schiermonnikoog bevindt zich de onderkaak van een blauwe vinvis, waar je onderdoor kunt lopen. Deze kaak behoorde ooit toe aan een enorme blauwe vinvis die 30 meter lang was en gevangen werd op de Zuidelijke IJszee op 6 maart 1950. Kapitein Klaas Visser maakte tussen 1946 en 1955 negen expedities naar Antarctica met een walvisfabriekschip. De walviskaak is een leuk onderwerp om te fotograferen, vooral als je er zelf onder staat!

Breng een bezoek aan de Strúnmarkt

In het hoogseizoen vindt er iedere donderdagavond vanaf 19.00 uur een gezellige markt plaats in het centrum van Schiermonnikoog Dorp, genaamd de Strúnmarkt. Naast de leuke kraampjes zijn er ook activiteiten te ondernemen en is er een vrijmarkt voor kinderen.

Bezoek het Schelpenmuseum

In het Schelpenmuseum op Schiermonnikoog bewonder je meer dan 1500 soorten schelpen en in totaal liggen er zelfs ongeveer 10.000 schelpen. Al deze schelpen zijn gevonden op het prachtige strand van het eiland. Als je zelf een bijzondere schelp vindt, kun je deze laten beoordelen door de schelpenexpert van het museum. Naast schelpen zijn er ook andere bijzondere items te bekijken die zijn gevonden op het strand, en kun je van alles leren over weekdieren. Het museum is gelegen aan de westzijde van het dorp op Martjeland 14 en is zeker een aanrader voor kinderen.

Overnacht in Hotel van der Werff

Hotel van der Werff is het oudste hotel (gebouwd in 1726) op Schiermonnikoog en heeft nog steeds een gelagkamer. Het hotel staat bekend als uniek en bijzonder en is zelfs uitgeroepen tot het leukste hotel van Nederland door Elsevier. Het is een bekend en beroemd hotel van Schiermonnikoog.

Ga winkelen

In het dorp kan je ook kiezen voor een gezellig winkelmomentje. De winkels in het dorp zijn geopend tot 17.00 of 18.00 uur. Er is slechts één supermarkt op het eiland, de Spar Brunekreef, gelegen aan de Middenstreek 2 in het centrum van het dorp.

Buiten het dorp is er ook genoeg te zien en te doen

Fietsen is een populaire activiteit op het eiland, omdat het eiland relatief vlak is en er veel fietspaden zijn. Fietsen zijn gemakkelijk te huur in het dorp en er zijn verschillende routes die je kunt volgen om de natuurlijke schoonheid van het eiland te verkennen.

Als je liever te voet gaat, dan zijn er ook tal van wandelpaden beschikbaar. Het eiland heeft een aantal prachtige natuurreservaten, zoals de Kobbeduinen en het Balggebied, waar je kunt wandelen door de duinen en genieten van de natuurlijke omgeving. Er zijn ook georganiseerde wandeltochten beschikbaar, waarbij een ervaren gids je langs de mooiste plekjes van het eiland leidt.

Een ander hoogtepunt van het eiland is het strand. Het brede zandstrand is perfect om te zonnebaden, te zwemmen en te wandelen. Het strand biedt ook verschillende watersportactiviteiten, zoals windsurfen, kitesurfen en zeilen. Er is niks mooiers dan in de ochtend nog voor het ontbijt vanuit je vakantiehuis Schiermonnikoog een wandeling te maken over het strand.

Voor natuurliefhebbers is het Schiermonnikoog National Park een must-visit. Het park biedt een unieke ervaring voor vogelaars en dierenliefhebbers, omdat er meer dan 300 verschillende vogelsoorten zijn waargenomen op het eiland. Het park heeft ook een educatief bezoekerscentrum waar u meer kunt leren over de flora en fauna van het Waddengebied.

Wadlopen is een andere populaire activiteit op het eiland. Het is een unieke ervaring waarbij u over de zeebodem loopt en de flora en fauna van het Waddengebied kunt ontdekken. Er zijn verschillende georganiseerde wadlooptochten beschikbaar, waarbij u onder begeleiding van een ervaren gids veilig over de zeebodem kunt lopen.

Kortom, er is genoeg te doen en te zien in het dorp van Schiermonnikoog en de omgeving. Of u nu op zoek bent naar avontuur, ontspanning of culturele ervaringen, u zult zeker iets vinden wat bij uw interesses past.

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie