Genieten van een vakantie op Texel

Om dat typische gevoel van ‘even weg’ te hebben, hoef ik helemaal niet onze landgrenzen over te steken. Een paar keer per jaar pak ik de veerboot richting één van de mooiste Waddeneilanden van Nederland: Texel. Ik vind het heerlijk om daar goed uit te waaien, mijn hoofd leeg te maken en te genieten van een paar lekkere Texelse Skuumkoppes. Vandaag de dag heb ik dit bijzondere eiland in mijn hart gesloten en vertel ik jullie graag meer over één van mijn favoriete plekjes van Nederland. Ga met me mee langs weilanden vol schapen, sfeervolle dorpjes en sprookjesachtige natuurgebieden.

Vakantiehuis op Texel

Texel is het grootste eiland van alle vijf de Waddeneilanden. Er zijn dan ook tientallen mooie plekken en verborgen parels die je er kunt ontdekken. Het hele avontuur begint al in Den Helder, waar je op de veerboot stapt richting Texel. De overtocht kan mij niet lang genoeg duren: het uitzicht, de wind door mijn haren en de meeuwen die meevliegen. Helaas is het na 20 minuten alweer afgelopen. Ik zou er een hele dag mee kunnen varen! Bij aankomst kun je vlak naast de haven een fiets huren, iets wat ik altijd direct doe. Waarom? Wanneer je met de fiets het eiland op gaat zie je veel meer dan wanneer je met de auto gaat of wanneer je de bus pakt. Plus je kunt gemakkelijk even stoppen bij die ene sfeervolle boerderij of bij dat leuke koffietentje voor een goede kop koffie! Vanaf de boot fiets ik eerst naar mijn vakantiewoning op Texel. Ik probeer iedere keer ergens anders te verblijven. Ik houd van het bruisende karakter van De Koog: cafeetjes om de hoek, de duinen binnen handbereik en je bent binnen no time met je voeten in het water. Ook het rustige De Slufter kan me enorm bekoren: hier kom ik totaal tot rust. Er zijn diverse bungalows die je in dit speciale natuurgebied kunt huren om even helemaal tot jezelf te komen. Het enige wat je hier hoort is het geluid van voorbijvliegende vogels, mekkerende schapen en de melodie van de wind.

Genoeg te doen op het eiland

Ik word echter ook heel blij van een vakantiewoning in Den Hoorn, vlakbij de haven. Vanaf hier kun je prachtige fietstochten maken langs de duinen of door het binnenland waar je langs weilanden met honderden schapen komt. Stop dan vooral een keer bij een schapenboerderij of bij een boer die zelf groente en fruit verbouwt en verkoopt. Den Burg is een erg gezellig dorp om even te winkelen, een lekker broodje te eten of een typische Texelse borrel te drinken. Een echte Texelse Skuumkoppe, oftewel een Texels biertje, moet je absoluut bewaren voor aan het strand bij onder andere De Koog of De Cocksdorp. Wanneer je toch in het bezit bent van een huurfiets, raad ik je aan om richting EcoMare te fietsen en even een kijkje te nemen in dit interessante natuurcentrum voor de Waddenzee en de Noordzee. Maak kennis met een aantal enthousiaste zeehonden en kom meer te weten over de geschiedenis van het eiland. Waar ik overigens ook gek op ben is het Juttersmuseum, een plek waar in de loop der tijd verschillende vondsten op het strand zijn verzameld. Wat je hier tegenkomt, is zeker iets wat je nog nooit gezien hebt! Voor de één is het wellicht een verzameling rotzooi, maar voor mij is het een hele boeiende weergave van de geschiedenis van het eiland. Misschien is het meest fantastische nog wel de verhalen die de jutter je vertelt. Ik verklap verder niks!

Den Burg op Texel

Lange strandwandelingen

Texel leent zicht perfect voor één van mijn favoriete bezigheden: lange strandwandelingen bij zonsondergang, om daarna een lekker biertje of een goede borrel te drinken in één van de sfeervolle strandtenten. Paal 17 vlakbij EcoMare is misschien wel mijn favoriet: ik kan daar uren zitten onder de heaters op het terras. Met een beetje geluk heb je in de zomer helemaal geen heaters, dekens of vest nodig en kun je er tot in de late uurtjes goed vertoeven. Een kaasplankje, goed gezelschap en een mooi uitzicht. Meer heb ik niet nodig voor een geslaagde avond. Het meest noordelijke puntje van Texel is tevens de ideale plek om een fijne strandwandeling te maken. Begin bij de vuurtoren vlakbij de Cocksdorp vanwaar je met helder weer zelfs Vlieland kunt zien! Soms zie je zelfs zandbanken verschijnen waar een tiental zeehonden lekker ligt te luieren. Als dat je geen écht vakantiegevoel geeft, dan weet ik het ook niet meer. Zie ik je snel eens op de veerboot richting dit bijzondere eiland?

Liefs Liv

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie