Fietsend Schiermonnikoog ontdekken

Vanaf de haven van Schiermonnikoog neem ik een van de huurfietsen mee om zo fietsend naar mijn vakantiehuis Schiermonnikoog te gaan. Op deze manier kan ik onderweg nog het een en ander bekijken en krijg ik al een goed beeld van het eiland voordat ik mijn verblijf nog maar betreden heb. Ik sla linksaf bij de haven, terwijl mijn huisje de andere kant op is. Waar kom ik terecht? Wat krijg ik te zien? Het fijne aan dit Waddeneiland is dat je er vrijwel niet verdwaald kunt raken: Schiermonnikoog heeft slechts een oppervlakte van 43,99km2 en er wonen nog geen 1000 mensen! Precies waar ik naar op zoek was bij een vakantiebestemming, ik heb zin om compleet tot rust te komen op een prachtige plek met veel natuur. Schiermonnikoog, verras me!

Vakantiehuis Schiermonnikoog

Ik maak een prachtige route door de weelderige duinen waarbij ik af en toe andere fietsers tegenkom. Onderweg stop ik bij een bijzondere vogelhut waar vandaan ik een magisch uitzicht heb over het water met tientallen verschillende soorten vogels. Ik hoor iemand naast mij vertellen dat het zoete water enorm aantrekkelijk is voor de watervogels die hier neerstrijken. Zo tel ik een aantal meeuwen, zie ik diverse lepelaars en komen er zelfs een paar meerkoeten voorbij. Met mijn fototoestel probeer ik een aantal van deze kleurrijke vogels vast te leggen wat met de vuurtoren op de achtergrond een bijzonder beeld oplevert. Ik ben nog maar net op Schiermonnikoog en ik geniet nu al ultiem van alle rust, de natuur en de adembenemende omgeving. Ik besluit nog even te gaan zitten en te genieten van alle rust voordat ik mijn fiets pak om de weg naar mijn vakantiewoning Schiermonnikoog te vervolgen. Onderweg kijk ik mijn ogen uit, wat zijn de eilanden van Nederland toch mooi.

Villa Schiermonnikoog

Deze dag begon met een aantal typische Nederlandse wolken maar ik heb geluk: voordat ik het weet is alles weggetrokken en fiets ik met mijn hoofd in de volle zon! En dat terwijl de weersvoorspelling in eerste instantie niet zo positief leek. Dat is het grote voordeel aan de Nederlandse eilanden: ook al is de voorspelling wellicht wat slecht, de kans dat het overwaait is veel groter dan op het vasteland. Een aangename verrassing, zal ik maar zeggen. De zonnestralen schieten langs me heen terwijl ik mijn tempo verhoog richting de vuurtoren. Ik realiseer me ineens de reden waarom het hier zo rustig is. Het eiland is autovrij; er mogen geen auto’s vanaf het vasteland meekomen wanneer je naar Schiermonnikoog gaat. Dat merk je echt direct wanneer je het eiland betreedt, maar pas na een tijdje realiseer je je pas hoe fijn die stilte en die rust is. De vuurtoren komt steeds dichterbij, ik kan ervoor kiezen om linksaf te slaan naar de toren of rechtsaf richting het dorp waar ook ergens mijn vakantiehuis te vinden is.

Vuurtoren Schiermonnikoog

Maar ach, ik heb alle tijd! Waarom zou ik niet eerst de mooie vuurtoren van het eiland een bezoekje brengen? Ik zet mijn fiets in de berm en kies ervoor om het laatste stuk per voet te doen. Op die manier kan ik alles optimaal in me opnemen en heb ik tijd om een paar plaatjes te schieten. Ik klim een van de hoge duinen op en voel me even alleen op het eiland. De wind waait door mijn haren en ik kijk uit over de zee, de groene natuur en het prachtige landschap. Dit is precies waarom ik zo van de Waddeneilanden en vooral van een rustig eiland zoals Schiermonnikoog houd: je kunt echt even uitwaaien en je hebt het idee dat al je gedachten en werk achtergelaten zijn op het vasteland. Ultiem vakantie noemen ze dat toch? Ik heb inmiddels een fantastische eerste indruk van Schiermonnikoog gekregen, het is tijd om me naar mijn vakantiewoning te begeven. Het eiland heeft me tot nu toe enorm verrast, ik ben benieuwd hoe mijn verblijf zal zijn! Het vakantiehuis is vlakbij het sfeervolle dorp waar ik lopend heen kan voor een paar boodschappen of een lekker hapje eten. Beter kan het eigenlijk niet: binnen no time sta ik midden in de natuur als ik dat wil, maar ik kan er ook voor kiezen om de gezelligheid op te zoeken in het bruisende dorp zonder dat het té druk wordt. Dat wil toch iedereen?

Pak de boot en laat je zorgen achter op het vasteland, want vakantie op het magische Schiermonnikoog voelt écht als vakantie.

Liefs Liv

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie