Eten op Ameland! Een fijne selectie aan restaurants op Ameland

Nieuwsgierig naar een smakelijke eilandervaring? Ameland, het prachtige Nederlandse Waddeneiland, biedt niet alleen adembenemende natuurlijke schoonheid, mooi aanbod vakantiehuizen Ameland maar ook een scala aan uitstekende eetgelegenheden die je smaakpapillen zullen verrassen. We nemen we je mee op een culinaire reis langs enkele van de beste restaurants op Ameland. We zullen per plaats van het eiland een aantal tips geven om heerlijk te dineren op Ameland.

Restaurants in Buren

Restaurant StrAnders

Foto VVV Ameland

Voor een meer eigentijdse en gastronomische ervaring op Ameland is Restaurant StrAnders een uitstekende keuze en staat bekend om zijn verfijnde keuken en attente service. Met een focus op lokale ingrediënten, smaken van de zee en seizoensgebonden gerechten, kun je hier genieten van culinaire hoogstandjes in een stijlvolle omgeving.

Kom gezellig langs voor een diner, lunch of een snelle hap tijdens de borrel. Zowel voor de lunch als het diner bieden zij een gevarieerd menu aan, met de nadruk op verse zeevruchten.

Het keukenteam werkt uitsluitend met verse ingrediënten van het eiland Ameland. Als je even geen zin hebt in vis of vlees, bieden onze vegetarische gerechten, bereid met seizoensgroenten, niet alleen een smaakvolle ervaring, maar ook een flinke dosis vitamines. De wijnkaart is kort maar krachtig en is zorgvuldig samengesteld in samenwerking met Wijnen van Egbert.

Restaurant StrAnders is toegankelijk voor een divers publiek, of je nu jong of oud bent, een fijnproever bent of voor het eerst van gastronomisch eten geniet. Het restaurant is gevestigd in een charmant gebouw tussen het dorp en het strand, omringd door de prachtige natuur van Ameland, net buiten het plaatsje Buren.

Adres: Strandweg 71, 9164 KA Buren

Eetcafé de Driesprong

Dit gezellige restaurant in het pittoreske dorpje Buren staat bekend om zijn warme sfeer en traditionele Nederlandse gerechten. Proef gerechten zoals pannenkoeken, erwtensoep, en lokale visgerechten. De Driesprong is perfect voor gezinnen en biedt een menu dat zowel volwassenen als kinderen zal aanspreken. Het restaurant dat sinds 1990 bestaat zit in een prachtige oude familieboerderij.

Adres: Hoofdweg 15, 9164 KL Buren

Strandpaviljoen ’t Strandhuys

Paviljoen ’t Strandhuys in Buren voegt absoluut iets extra’s toe aan jouw persoonlijke strandbeleving! Het is puur genieten om op deze prachtige locatie te kunnen smullen van een ijsje, een snack, of zelfs een complete maaltijd (nu ook à la carte!).

’t Strandhuys is het hele jaar door geopend en leent zich ook uitstekend voor feesten en andere speciale bijeenkomsten. Je bent van harte welkom!

Adres: Strandweg 100, 9164 KA Buren

Restaurant ’t Koaikershuus

Restaurant ’t Koaikershuus bevindt zich op een unieke locatie, pal naast de Nassaukooi, op een van de meest betoverende plekken van het eiland.

De authentieke Amelander boerderij is een gezellig restaurant waar je kunt genieten van de rust van de natuur en een prachtig uitzicht hebt op de eendenkooi en de Kooikersdunen.

Met twee terrassen en een veranda is er ruimte genoeg. Bovendien kan een van de terrassen worden overdekt.

Adres: Kooiplaats 6, 9164 KN Buren
Website:
http://www.koaikershuus.nl/

Restaurants in Nes

Strandpaviljoen Sjoerd

Een strandpaviljoen met een geheel eigen karakter. Hier kun je ontspannen op het terras, terwijl je de zon in de Noordzee ziet ondergaan. Sjoerd combineert streetfood, klassiekers en Mediterraanse gerechten met een voorliefde voor eerlijke, duurzame producten uit de buurt. Eerlijkheid staat hoog in het vaandel.

In 2023 is Sjoerd met trots opnieuw verkozen tot het meest duurzame strandpaviljoen van Nederland. Daarnaast heeft Sjoerd al enkele jaren een gouden Green Key-certificaat in bezit, wat niet zomaar gebeurt. We maken duurzame keuzes waar mogelijk, zoals het gebruik van biologisch afbreekbare verpakkingen, 100% LED-verlichting, een efficiënt verwarmingssysteem, een zonneboiler, energiezuinige keukenapparatuur en tal van zonnepanelen. Op onze menukaart vind je ook duurzame opties, waaronder streekproducten zoals Amelander lamsvlees van onze eigen lammeren.

Strandpaviljoen Sjoerd is perfect voor een lichte lunch of een verfrissend drankje of een verrukkelijke diner na een strandwandeling.

Adres: Strandweg 70, 9163 GN Nes
Website: https://www.sjoerd-ameland.nl/

Restaurant Overzee

Restaurant Overzee is te vinden in het hart van het historische Nes, op het schitterende Waddeneiland Ameland.

Dit is dé bestemming om te genieten van het vrije eilandleven. Het uiterst gezellige restaurant biedt tevens een ruim zonneterras voor de deur. Je bent van harte welkom, zeven dagen per week, van 8:00 tot 22:00 uur, om te genieten van een heerlijk ontbijt, lunch, diner of gewoon een verfrissend drankje.

Adres: Rixt van Doniastraat 18, 9163 GR Nes

Restaurant De Klimop

Foto VVV Ameland

Restaurant ‘De Klimop’, een locatie met onmiskenbare charme! De Klimop heeft zijn thuis in een historisch commandeurshuisje uit 1733 in het pittoreske Nes.

Vanaf het gedeeltelijk verwarmde terras kun je genieten van een prachtig uitzicht op het levendige centrum van Nes. Kwaliteit en hartelijkheid zijn voor het team van groot belang, en de gast staat altijd centraal.

De keuken heeft een stevige basis in de klassieke culinaire traditie, waarbij ze creativiteit en eigentijdse benaderingen niet schuwen. De menukaart wisselt regelmatig gedurende het jaar, en ze maken graag gebruik van de heerlijke seizoensproducten die Ameland te bieden heeft.

Ze streven ernaar om zoveel mogelijk dagverse producten te betrekken van lokale en ambachtelijke leveranciers. Denk aan het vlees van de Amelander Natuurboerderij, de vis en schaal- en schelpdieren van Hendrik Metz, hun buurman, de ambachtelijke kazen van De Amelander kaasboerderij en de verrukkelijke bitterballen van de Wad’n keuken uit Hollum.

Adres: Johan Hofkerweg 2, 9163 GW Nes

Eet & drinkcafé De Herberg

Deze herberg in het hart van Nes biedt niet alleen een gezellige plek om te eten, maar ook comfortabele accommodatie voor een drankje. Hun restaurant serveert smakelijke gerechten met een focus op lokale ingrediënten. Probeer zeker hun ambachtelijke bieren, een perfecte aanvulling op je maaltijd.

Adres: Reeweg 28, 9163 GV Nes
Website:
http://www.deherbergameland.nl/

Restaurant De Hekseketel

Restaurant De Hekseketel is een iconische naam op het eiland. Al drie decennia lang staat dit restaurant, gelegen aan de rand van het dorp Nes, bekend om zijn persoonlijke gastvrijheid, gezellige bourgondische sfeer, heerlijke royale stukken gegrild kwaliteitsvlees en genereuze porties.

Deze heerlijke combinatie maakt Restaurant De Hekseketel de perfecte plek voor een geslaagde lunch, diner of borrel. Dus als je met het hele gezin wilt genieten van bourgondisch eten, dan ben je bij Restaurant De Hekseketel in het bruisende dorp Nes aan het juiste adres!

Het restaurant heeft in de loop van 2022 een prachtige transformatie ondergaan en heeft nu een eigentijds interieur met stoere elementen en verrassende kleurnuances, waardoor het een vleugje hip maar toch huiselijk en vertrouwd uitstraalt!

Adres: Torenstraat 11, 9163 HD Nes

Restaurants in Hollum

Restaurant De Griffel

Dit gezellige restaurant in het dorp Hollum, was vroeger een school. Hier kun je nu genieten van een heerlijke lunch, smakelijke borrel, of een voortreffelijk diner, ofwel binnen in ons historische schoolgebouw of buiten op ons verwarmde terras.

Restaurant De Griffel biedt gedurende de hele dag een scala aan specialiteiten, wat het restaurant zeker een bezoek waard maakt.

Adres: Burenlaan 41, 9161 AJ Hollum
Website:
http://www.degriffelameland.nl/

Beachclub The Sunset

Op het uiterste westpunt van Ameland bevindt zich Beachclub The Sunset. Deze ontspannen plek staat bekend als ‘Ibiza aan de Noordzee’.

Met loungebanken, stralend witte kussens en details in zandkleur met een vleugje rotan, ademt deze plek Ibiza-vibes uit. Met je voeten in het zand, een cocktail in de hand en een adembenemend uitzicht. Je snapt wel wat we bedoelen. Beachclub The Sunset heeft alles wat je van een geweldige strandtent verwacht, en dan hebben we het alleen nog maar over de visuele ervaring gehad. Zowel binnen als op het strandterras worden de hele dag door heerlijke gerechten en uitstekende wijnen geserveerd. Als je eenmaal een plekje hebt gevonden, wil je nooit meer weg. ’s Avonds kun je dineren aan zee terwijl je geniet van de mooiste zonsondergangen.

Ook in de winter een bezoek waard. Na een strandwandeling kun je neerploffen bij een van de open haarden en je opwarmen met een heerlijke warme chocolademelk of huisgemaakte glühwein.

Adres: Oranjeweg 61, 9161 CB Hollum
Website: http://www.thesunset.nl/

Bij Hen op Ameland

‘Bij Hen op Ameland’ is een gezellig restaurant gespecialiseerd in kipgerechten, gelegen in het schilderachtige dorpje Hollum. Dit karakteristieke etablissement heeft een eigentijdse inrichting en een knus terras. Ze zijn dagelijks geopend voor ontbijt, lunch, diner en borrel.

’s Ochtends kun je vanaf 8.30 uur bij ‘Bij Hen’ genieten van een ontbijt met heerlijke croissants, verse broodjes van de lokale bakker uit Hollum, vers geperste jus d’orange, Amelander yoghurt en een gevarieerd assortiment aan beleg. Tijdens de lunch kun je bij ze terecht voor zowel snelle hapjes als uitgebreide maaltijden, waaronder de klassieke clubsandwich met kip, boerenbrood met pittige kip of een smakelijke uitsmijter.

Voor het diner bieden ze de lekkerste kipspecialiteiten, zoals een salade met gerookte kip, een preitaartje gevuld met kip en mango, kip piri piri, kip mozzarella en Bij Hen’s eigen levergerechten.

Adres: Westerlaan 9, 9161 AN Hollum

De Welvaart

Dit prachtige historische pand, oorspronkelijk gebouwd als commandeurswoning in 1662 en gelegen in het hart van Hollum, heeft een interieur dat de rijke geschiedenis van het gebouw eert.

De Welvaart heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, waaronder een herberg, een hotel en de afgelopen decennia een café. Het interieur weerspiegelt nu een harmonieus samenspel van natuurlijke kleuren en materialen, wat het gevoel van authenticiteit behoudt zonder onnodige modernisering. Je waant je bijna in een café uit de tijd net na de oorlog, maar dan met hedendaagse luxe.

De sfeer is gastvrij en het personeel straalt vriendelijkheid en ontspanning uit. De Welvaart biedt voor elk moment van de dag iets lekkers, van koffie met gebak tot avondmaaltijden en late-night borrelhapjes. Het is als thuiskomen, maar dan op het prachtige Ameland.

Adres: Burenlaan 4, 9161 AK Hollum
Website: https://www.dewelvaartameland.nl/

Restaurants in Ballum

Strandpaviljoen Ballum

Als je op zoek bent naar een ontspannen eetervaring met uitzicht op de zee, is Strandpaviljoen Ballum de plek om naartoe te gaan. Geniet van heerlijke visgerechten, vers gevangen uit de Noordzee, terwijl je de frisse zeelucht inademt en de golven op de achtergrond hoort breken. Hun uitgebreide menu biedt voor elk wat wils, van klassieke visgerechten tot vegetarische opties.

Adres: Strandweg 24, 9162 EV Ballum

Restaurant Nobel

In het restaurant van Hotel Nobel draait alles om genieten. Geen poespas, geen kleine porties, maar vertrouwde gerechten met internationale smaken. Zet gerust een fles wijn op tafel, laat je verwennen door onze gerechten en bovenal, ontspan. Hier kun je volop genieten van eersteklas service.

Tijdens de lunch bieden zij een gevarieerd menu met opties zoals broodjes, salades, hamburgers, evenals een verfijnde vissoep en een uitgebreide tafel vol heerlijke gerechtjes.

De menukaart biedt verrukkelijke voorgerechten om te delen, klassieke gerechten uit hun café en hoofdgerechten die je in alle ontspanning kunt savoureren. Daarnaast hebben ze dagelijks speciale lekkernijen buiten de reguliere kaart, zoals kreeft, oesters, kingcrab en nog veel meer.

Adres: Gerrit Kosterweg 16, 9162 EN Ballum
Website: https://www.hotelnobel.nl/restaurant-ameland/

Eetcafé de Boerderij

Het nostalgische interieur van Eetcafé de Boerderij zorgt bij aankomst meteen voor een warm en huiselijk gevoel bij de gasten. Bij Eetcafé de Boerderij vind je een uitgebreide menukaart voor zowel lunch als diner, met een ruime keuze aan vlees-, vis- en vegetarische gerechten.

Daarnaast beschikt Eetcafé de Boerderij over een prachtig zonnig terras, gelegen midden in het charmante Ballum.

Adres: Camminghastraat 22, 9162 EM Ballum
Website: https://www.eetcafedeboerderij.nl/

Of je nu op zoek bent naar traditionele gerechten, verse vis, eigentijdse culinaire ervaringen of gewoon een ontspannen plek om te genieten van een maaltijd met uitzicht op de zee, Ameland heeft voor elk wat wils. Deze restaurants bieden een smaakvolle kennismaking met de culinaire rijkdom van dit prachtige eiland. Vergeet niet van tevoren te reserveren, want deze populaire eetgelegenheden kunnen snel volgeboekt zijn, vooral in het hoogseizoen. Dus plan je eilandavontuur en laat je smaakpapillen verwennen op Ameland!

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie