De Boschplaat op Terschelling, een bijzondere plek

De Boschplaat op Terschelling is niet alleen een van de grootste, maar ook een van de meest bijzondere natuurgebieden in Nederland. Het gebied is ontstaan door de dynamiek van de Waddenzee en de Noordzee. Het gebied heeft door de jaren heen veel veranderingen ondergaan, waardoor er een zeer gevarieerd landschap is ontstaan.

Een van de meest opvallende landschappen in de Boschplaat zijn de duinen. Deze duinen zijn ontstaan door de aanvoer van zand door de zee. De duinen zijn enorm hoog en bieden een prachtig uitzicht over de zee. Het duinlandschap is zeer gevarieerd, met verschillende soorten duinvegetatie. Zo vind je er duinvalleien met zoete en zilte kwel, duinstruwelen en duingraslanden.

Kwelders

Een ander kenmerkend landschap in de Boschplaat zijn de kwelders. Deze zilte moerasgebieden ontstaan door de getijdewerking van de Waddenzee. Op de kwelders groeien verschillende plantensoorten die goed tegen het zoute water kunnen, zoals zeekraal en lamsoor. Ook leven er op de kwelders veel vogels, zoals de bergeend en de scholekster.

Kilometers zand

Naast de duinen en de kwelders vind je in de Boschplaat ook strandvlaktes. Dit zijn grote open vlaktes waar je kilometers ver kunt kijken. Hier kun je in alle rust wandelen. Ook kun je er genieten van de prachtige zonsondergangen die hier regelmatig te zien zijn. Na terugkomst in je vakantiehuis op Terschelling kan je hier nog uren van dromen. Neem je camera mee want je schier hier de mooiste plaatjes.

De Boschplaat is niet alleen een belangrijk leefgebied voor verschillende planten- en diersoorten, maar ook voor trekvogels. Elk jaar trekken duizenden vogels vanuit het hoge noorden naar de Waddenzee en de Boschplaat om te overwinteren. Dit maakt de Boschplaat een belangrijk gebied voor vogelliefhebbers en natuurliefhebbers in het algemeen.

Kwetsbaar gebied

Om het kwetsbare natuurgebied te beschermen zijn er regels opgesteld. Zo is het niet toegestaan om buiten de paden te wandelen of te fietsen en zijn delen van de Boschplaat afgesloten tijdens het broedseizoen. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren voordat je de Boschplaat bezoekt.

Al met al is de Boschplaat op Terschelling een uniek en prachtig natuurgebied waar veel te ontdekken valt. Het gebied biedt een mooie combinatie van duinen, kwelders, strandvlaktes en moerasgebieden en is een belangrijk leefgebied voor verschillende planten- en diersoorten. Een bezoek aan de Boschplaat is dan ook een echte aanrader voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie