Bunkers van Terschelling: sporen van de Tweede Wereldoorlog

Bunkers op Terschelling zijn wijdverspreid over het hele eiland, en ze vormen tastbare overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog in het landschap. Of je nu over het strand loopt, door het bos struint, of op zoek bent naar een vakantieverblijf, je zult deze historische structuren op diverse plekken tegenkomen. Sommige van deze indrukwekkende betonnen bouwwerken zijn zorgvuldig gerestaureerd en bieden een kans om een stap terug in de geschiedenis te zetten. Wil je deze ervaring zelf beleven? Lees dan verder.

De Tigerstelling

De Tigerstelling, gelegen in West-Terschelling, speelde een cruciale rol tijdens de Tweede Wereldoorlog, met name in de luchtoorlog boven de Waddeneilanden. Je kunt de Tigerstelling bezoeken, een bunkercomplex dat de luchtoorlog weer tot leven brengt. In het bijbehorende bezoekerscentrum geven maquettes en een film een levendige indruk van de functie van deze ‘radarstelling’. Met een bunkerkaart kun je een wandeling maken langs de imposante bouwwerken op het terrein, en voor kinderen is er een educatief speurboekje beschikbaar. Tickets voor het bezoekerscentrum (zonder rondleiding) zijn verkrijgbaar zonder vooraf te reserveren.

Rondleiding met gids

Voor een diepgaandere ervaring kun je deelnemen aan rondleidingen met een deskundige gids, die je meeneemt naar het binnenste van enkele heringerichte bunkers. Hier krijg je een voorproefje van het leven in een bunker en leer je over de bedreigingen tijdens de oorlog. Het is raadzaam om je kaartje snel te reserveren, maar houd er rekening mee dat de rondleidingen twee uur duren en minder geschikt zijn voor jonge kinderen vanwege de intensieve wandeling.

Meer bunkers

Bunkers zijn niet alleen te vinden in West-Terschelling, maar ook elders op het eiland, met locaties in de duinen van Formerum, op het strand en in het bos bij Hoorn. Bijvoorbeeld bij de Folkshegeskoalle, de enige nog actieve Volkshogeschool in Nederland, zijn slaapzalen op de fundamenten van bunkers gebouwd, en er is zelfs een bijzondere torenkamer beschikbaar voor overnachtingen.

Bunkerwandeling tijdens je vakantie Terschelling

Voor degenen die graag wandelen, is er een speciale Bunkerwandeling samengesteld waarmee je het gebied rondom West-Terschelling kunt verkennen. Je krijgt ook tips voor het ontdekken van andere bunkers op Terschelling. Als je geïnteresseerd bent in het lopen van deze route en een of meerdere nachten op Terschelling in een hotel wilt verblijven, kun je de beschikbaarheid bekijken en direct de bunkerroute lopen, die online te bestellen is.

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie