Bezoek Oost-Vlieland, dit kan je er zien en doen tijdens je vakantie

Op Vlieland zijn er tal van activiteiten die je kunt ondernemen, waaronder fietsen, wandelen, vogels spotten, zeehonden kijken en genieten van het prachtige landschap. Er zijn verschillende accommodaties op het eiland, variërend van campings tot hotels en vakantiewoningen. Als je van rust, natuur en een prachtige omgeving houdt, is Vlieland zeker een bezoek waard!

Naast de vele activiteiten en bezienswaardigheden buiten het dorp, is een bezoek aan het sfeervolle dorp Oost-Vlieland ook zeker de moeite waard. We geven je tips voor tijdens je vakantie op Vlieland:

Maak een wandeling door de Dorpsstraat

De Dorpsstraat is de belangrijkste straat van Oost-Vlieland en biedt een gezellige mix van winkels, restaurants, cafés en historische panden. Maak hier een wandeling en geniet van de authentieke sfeer van het dorp.

Bezoek de kerk

De Nicolaaskerk op Vlieland, gebouwd in 1605, is een van de oudste oorspronkelijk protestantse kerkgebouwen in Nederland. In de kerk staan enkele 17e-eeuwse walviskaken die ooit als grafstenen dienden. Vanwege hun weersgevoeligheid zijn de originele walviskaken in de kerk geplaatst, terwijl er op de begraafplaats een replica te vinden is.

Veel elementen in de kerk, zoals de kerkbanken, zijn gemaakt van juthout. De kroonluchters in de kerk zijn geschonken door de koning van Zweden en admiraal Michiel de Ruijter.

Bezoek het Tromp’s Huys museum

Bij Museum Tromp’s Huys wordt het indrukwekkende (cultuur-)historische en maritieme verleden van Vlieland in beeld gebracht. De museumcollectie omvat schilderijen, tekeningen, etsen en prenten, voornamelijk gemaakt door Betzy Akersloot-Berg, een van de voormalige bewoners van het pand. In de salon en tuinkamer waant u zich in het huis van welgestelde Vlielandse bewoners uit circa 1900, en dat is precies waar u zich bevindt. In de salon kwamen destijds wekelijks notabelen bijeen voor een geanimeerd gesprek.

Bezoek de vuurtoren

De 18 meter hoge vuurtoren van Vlieland, staat op het 40 meter hoge Vuurboetsduin en biedt de een adembenemend uitzicht. Bij helder weer zijn niet alleen de buureilanden Texel en Terschelling zichtbaar, maar ook de kustlijnen van Friesland en Noord-Holland. Beklim de 153 treden naar de top en geniet van dit panoramische uitzicht.

Bezoek de haven

De haven van Oost-Vlieland is een gezellige plek vol activiteit. Hier kun je de veerboot naar het vasteland zien aankomen en vertrekken, genieten van de bedrijvigheid rond de vissersboten en jachten, en heerlijk eten en drinken in een van de restaurants en cafés.

Bezoek De Noordwester

Dit educatieve centrum in de Dorpsstraat laat je kennismaken met de grootste zandverzameling van de wereld, de wrakkenzolder van Vlieland, de potvis en voor de kinderen het kabouterbos.

Ontdek Vlieland’s bier

Bij Fortuna Vlieland produceren ze op ambachtelijke wijze bier en bruisend water met behulp van hun eigen water- en energievoorziening. Zij streven ernaar om zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale ingrediënten van het eiland. Daarnaast bieden zij een expositie- en proefruimte, een filmzaal en een kapel met een icoon. Je bent van harte welkom!

Escaperoom Vlieland

Escaperoom Vlieland is een intrigerende ervaring gevestigd in het pand van Vlieland Maritiem & Art, een winkel en galerie. Deze ervaring biedt een opwindend spel waarbij jij en je team worden opgesloten in een ruimte en binnen een bepaalde tijd de uitweg moeten vinden. De kamer is uitgerust met hints en verborgen objecten die je moet ontdekken om het spel tot een goed einde te brengen. In de ruimte is je intelligentie en misschien zelfs je intuïtie nodig om de meeste raadsels op te lossen. Kun je samenwerken en het raadsel op tijd ontcijferen om het geheim achter het Meesterwerk te ontrafelen?

Naar de kaasbunker

Diep onder de grond, bovenop het hoogste duin van Vlieland, ligt een voormalige drinkwaterbunker die sinds 2015 wordt gebruikt voor de rijping van onze bijzondere biologische Vlielander Bunkerkazen.

Midgetgolf met de kinderen

Gelegen tussen het bos en het dorp Oost-Vlieland, vlakbij de boot, vindt je midgetgolfbaan “De Oude Vuurtoren”. Op deze baan met achttien verschillende holes met verschillende moeilijkheidsgraden kan jong en oud genieten van een potje midgetgolf. Voor de kleintjes zijn er speciale kindersticks beschikbaar.

Bezoek het bunkermuseum in de duinen

Op Vlieland zijn er eveneens sporen van de Tweede Wereldoorlog te vinden. Na de capitulatie begonnen de Duitsers vrijwel onmiddellijk met de bouw van verdedigingswerken. De Kustbatterij, bekend als het Fort, die door de Koninklijke Marine was gebouwd, werd door de Duitsers in gebruik genomen en uitgebreid. Bovendien bouwde de Kriegsmarine een luchtdoelbatterij op het Westelijk deel van het eiland.

In de eerste jaren waren de Duitse fortificaties vooral gericht op de luchtverdediging tegen de Engelse bommenwerpers die onderweg waren naar Duitse steden. Vanaf 1942 begonnen de Duitsers met de bouw van de Atlantikwall en ook op Vlieland werden er verdedigingswerken gebouwd. Er werden drie bunkercomplexen gebouwd in de duinen langs de zee, voornamelijk bedoeld om een eventuele geallieerde landing af te slaan. Bovendien ging de bezettingsmacht door met de bunkerbouw op de rest van het eiland.

Huur een fiets

Het eiland Vlieland is relatief klein en daarom erg geschikt om te verkennen per fiets. Huur een fiets in het dorp en maak een mooie tocht langs de duinen, bossen en het strand.

Maak een strandrit te paard

Oost-Vlieland biedt de mogelijkheid om te paardrijden op het strand. Een strandrit te paard is een unieke en onvergetelijke ervaring waarbij je kunt genieten van het prachtige uitzicht over de Waddenzee.

Ontdek de lokale specialiteiten

In het dorp en op het eiland zijn diverse lokale specialiteiten te vinden die je zeker moet proberen. Denk bijvoorbeeld aan de Vlielander juttersbitter, een likeur met een bijzondere smaak die wordt gemaakt van kruiden en zeewier uit de Waddenzee. Of proef een van de heerlijke visgerechten, zoals gerookte paling of verse garnalen.

Ga wadlopen

Wadlopen is een unieke ervaring waarbij je wandelt over de bodem van de Waddenzee tijdens eb. Op Vlieland worden regelmatig wadlooptochten georganiseerd, waarbij je onder begeleiding van een ervaren gids de geheimen van het wad ontdekt. Wadlopen is heel eenvoudig, je steekt bij eb de dijk over en loopt direct over de bodem van de Waddenzee.

Maak een boottocht

Vanuit Oost-Vlieland vertrekken diverse boottochten, bijvoorbeeld naar de zeehondenbanken of naar de andere Waddeneilanden. Een boottocht biedt een prachtig uitzicht over het water en de eilanden en is een leuke manier om meer van de omgeving te zien.

Kortom, een bezoek aan het dorp Oost-Vlieland is een leuke toevoeging aan je verblijf op het eiland. Er is genoeg te zien en te doen in het sfeervolle dorp en je kunt er heerlijk ontspannen en genieten van de lokale cultuur en specialiteiten.

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie

Terschelling

Fietsen op Terschelling

Fietsen op Terschelling is een populaire activiteit onder toeristen. Het eiland Terschelling heeft een uitgebreid netwerk van fietspaden die door de duinen, bossen en langs

Artikel lezen »