Ameland vol rijke historie en prachtige natuurgebieden

Ameland staat bekend om haar knusse dorpjes, zandduinen en drassig natuurgebied. En je bent er al voor je het weet, het is namelijk maar drie kwartier varen vanaf Holwerd (Friesland). De dorpen op Ameland hebben namen als in legenden: Hollum, Ballum, Nes en Buren. In de monumentale panden woonden in vroegere tijden kapiteins en walvisvaarders. Nu vind je er vooral boetiekjes, cafeetjes en restaurants. Dit soort straatje zijn altijd leuk om doorheen te slenteren. Het eiland heeft 90 km fietspaden, dus stap op de fiets. En vergeet tijdens een bezoek aan Ameland nooit je wandelschoenen want het strand is maar liefst 27 km lang! Ideale kilometers om geheel uit te waaien tijdens je vakantie. Verdwalen kan, maar gelukkig is de rood-witte vuurtoren bij Hollum altijd weer een terugkerend baken.

Ameland heeft een eeuwenlange historie. In de achtste eeuw was het eiland al bewoond. In de loop der eeuwen heeft de zee grote stukken van het eiland weggenomen, waaronder de dorpen Sier en Oerd. Nu zijn de veerboten naar het eiland hiernaar benoemd. In 1800 was er nog nauwelijks iets van het eiland over. Dankzij dijken en polders is Ameland beschermd gebleven en is het nu wat het is: een eiland van formaat met een ongelooflijk aantal planten- en (zeldzame) vogelsoorten.
Wist je dat Ameland erg vooruitstrevend is op het gebied van duurzaamheid. Initiatieven om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie, voedsel en water spelen continu een grote rol.

De zeer herkenbare vuurtoren


De vuurtoren van Ameland werd in 1880 in opdracht van Koning Willem III gebouwd en telt vijftien verdiepingen. De toren is ontworpen door Quirinus Harder en werd gebouwd door gieterij Nering Bögel in Deventer. De afzonderlijke segmenten zijn naar Ameland verscheept en ter plaatse op elkaar geplaatst als een soort stapeltoren. De huidige optiek van het lichthuis is afkomstig van de oude Westhoofd op Goeree.

Amelander licht


Met een beetje geluk ontdek je het bijzondere Amelander licht tijdens je volgende verblijf op dit heerlijke eiland. Het eiland is beroemd om zijn bijzondere lichtval. Vele kunstschilders hebben geprobeerd dat licht te vangen. Meer dan 30 kunstenaars hebben tussen 1900 en 1980 geschilderd op Ameland, wat resulteerde in het boek ‘Kunst van Ameland, een eiland in de zon’.

Wanneer boek jij je vakantie naar Ameland?

Gevonden unieke plekjes op de Waddeneilanden

Delen met andere?

Ga je mee ontdekken?

Volg ons. Niet alleen hier maar ook op onze social media kanalen.

Meer inspiratie