Juist

Juist, snel op weg

Extra informatie

Auto

Auto mag niet mee naar het eiland

Plaatsen

2 plaatsen

Vaartijd

75 minuten

Vertrekpunt

Norddeich

Vakantie Juist

Je komt hier voor rust, zaligheid en schoonheid. Dit autovrije eiland brengt je terug naar een moment in het verleden wat zorgt voor de ontkoppeling met je dagelijkse werkzaamheden. De eilandbewoners noemen hun eiland toverland (Töwerland) en in een Duits tijdschrift is gesproken over het mooist eiland ter wereld. Of dat terecht is moet je zelf maar oordelen maar een aantrekkelijk eiland is het zeker.
Deel deze bestemming met andere

Boek je vakantie

5/5
5.0 gemiddeld - 40 Reviews
Dit zijn onze partners:

Vakantie naar Juist

Het Duitse Waddeneiland Juist ten noordoosten van Borkum is een lang uitgestrekt eiland wat de vorm kan hebben van een lucifer. Het autovrije eiland is uniek doordat al het vervoer, van zowel de bewoners als de gasten, per paardenkoets gebeurd. De eilandbewoners noemen hun eigen eiland toverland (Töwerland) en in een Duits tijdschrift zou ooit gesproken zijn over het mooist eiland ter wereld. Redenen genoeg om dit zelf te komen ontdekken in een knap gehuurd vakantiehuis. Op de boulevard staat het prestigieuze Strandhotel Kurhaus. Het kroonjuweel van Juist dat in 1898 zijn deuren opende voor vorsten en mensen van hoge adel. Het hotel is recent grondig verbouwd en de glazen koepel op het dak biedt een grandioos uitzicht. In de avond kan het gezellig druk worden. Mensen schuiven aan op de terrassen of flaneren wat heen en weer kijkend over de Noordzee waar de zon langzaam goud kleurt.

Verkennen

De plaats Juist-Dorf is te herkennen aan de huizen met rode daken en muren. Zelfde de straatklinkers zijn er rood. Het ligt gesitueerd tussen duinen en de Waddendijk en straalt gemak en rust uit. Paardenkoetsen bepalen hier het verkeer. Op sommige moment lijkt het een stap terug in de tijd. Het voormalige stationsplein is tegenwoordig het levendige centrum van Juist. Kinderen spelen in de vijver, terwijl volwassen hun koffie drinken op het terras. Aan dit plein, Kurplatz, is het voormalige stationnetje verbouwd tot Nationalpark-Haus waar je informatie over het Wad en haar bewoners vindt. Aan het Janusplatz zijn nog enkele eilanderhuizen te vinden van begin 19e eeuw. Moeite waard is een bezoek aan de hoogste duin van Juist. Op deze 22 meter hoge spot staat de donkerrode watertoren die volgens de bewoners lijkt op een jeneverkruik.

Oude dorp en het Wilde Westen

Ten westen van Juist-Dorf ligt het oudste en kleine plaatsje van het eiland. Loog, dat ‘dorp’ betekent is als naam aan dit liefelijke samenzijn gekoppeld. De rode huisjes hier zijn vergroeid met de omgeving. Mocht je bij restaurant Domӓne gaan eten is het uitzicht vanaf de duin Dree de moeite waard over de Noordzee, de Waddenzee en het eilandmeer ‘Hammersee’. Het gebied rondom Hammersee is zo verwilderd dat het meer langzaam begint dicht te slippen, lokale bewoners spreken over het Wilde Westen. Verder naar het westen langs de ongerepte duinvalleien van Augustendüne, voorbij het terras van Domӓne Bill (tip, probeer hier het rozijnenbrood met boter) en over het dijkje van Bill-Polder bereik je het oudste reddingsstation aan de voet van de prachtige Haakdünen. Aan de andere kant van het deze duinrand, waar je tijdens je vakantie zeker een bezoek moet gaan brengen, ligt de eindeloze zandvlakte (Billriff) met laagwater. Met wat geluk kan je hier zeehonden spotten. Er zijn tussen Juist-Dorf en Billriff verschillende doorkijkjes door de duinen op verlaten stukken strand, waarbij je niets anders hoort dan de ruisende wind en een fluitende vogel – Juist is betoverend en prachtig!

Oosten van Juist

Wanneer je per fiets naar het oosten va het eiland wilt gaan is het Otto-Leege-Pfad een fascinerende route door het duinlandschap. Een leuke eerste stop is bij het restaurant Wilhelmshöhe waar de koffie en huisgemaakte Apfelstrudel heerlijk smaken. Als de fietstocht zich verder richting Oosten begeeft passeer je het vliegveldje van Juist, waar jaarlijks toch nog zo’n 40.000 starts en landingen plaatsvinden. Hiermee is Juist na Hannover het drukste vliegveld van de regio Niedersachsen. Op een begeven moment houdt het fietspad op en zal je per voet verder moeten gaan. Je betreed hier een kwetsbaar gebied waar zeevogels broeden en rusten. Het is hier dan ook deels afgesloten voor het publiek.

Meer bestemmingen uit de zelfde reeks